Pátek, 29. března 2024

Válka o uhlí přerůstá do teplárenství

Válka o uhlí přerůstá do teplárenství
Už od úterý hrozí teplárenská firma United Energy lidem z Mostu a Litvínova, že budou mrznout.
United Energy tvrdí, že nemá pro svou teplárnu Komořany od Mostecké uhelné společnosti tolik uhlí, kolik potřebuje k bezproblémovému vytápění. Včera před polednem teplárny dramaticky oznámily, že mají uhlí už jen na půldruhou hodinu topení, takže radiátory nejspíš začnou lidem stydnout.
Brzy nato přišla zpráva, že se dopravníky s uhlím ke komořanským kotlům rozjely. "Alespoň pro dnešek je krize zažehnaná," říká ředitel United Energy Petr Jeník. "Do budoucna nejistota trvá - naše jednání s Mosteckou pokračují, nejsme na konci," udržuje teplárenský šéf Severočechy v napětí.
V Mostě či Litvínově ale panuje překvapivý klid. "Čekám, že se firmy domluví a topit se nepřestane. Zas tak moc nás to tu neznepokojuje," řekl včera HN starosta Litvínova Milan Šťováček. Podobně vidí situaci i šéf Teplárenského sdružení Alexej Nováček. "O podstatě sporu sice nemám dost informací, ale jsem přesvědčen, že spotřebitelé se odstřižení od dodávek tepla bát nemusí," soudí.
Za komořanskou "krizí" je třeba vidět hlavně válku o uhlí mezi Mosteckou uhelnou společností (jež má za zády silnou skupinu Czech Coal) a United Energy z neméně silné skupiny J&T. V této válce jde hlavně o dlouhodobé obchodní vztahy, o množství uhlí, jež je Mostecká uhelná ochotná v budoucnu J&T prodávat, a hlavně o ceny těchto dodávek.
United Energy, která v Komořanech spolu s teplem vyrábí i elektřinu, by ráda svou elektrárenskou výrobní kapacitu zvýšila. Skupina J&T už dnes ve velkém obchoduje s elektřinou a vyhovovalo by jí, kdyby kromě energie nakupované od dalších výrobců a obchodníků měla k dispozici i větší vlastní výrobní základnu. Proto by měl v Komořanech vzniknout i nový elektrárenský blok, pro který ovšem United Energy nemá do budoucna zajištěn dostatek uhlí. S Mosteckou nemá podepsanou dlouhodobou smlouvu, viní těžaře ze zneužívání regionálního monopolu, spor mají rozhodnout úřady a soudy.
Situaci ale vyhrocuje i fakt, že těžařská Czech Coal není jen dodavatelem United Energy, ale zároveň i přímým konkurentem jejich skupiny. Sama se věnuje obchodům s proudem, také chce stavět elektrárnu.
Už proto by Czech Coal ráda využila veškerých uhelných zásob na svém území, tedy i těch za ekologickými limity, jejichž prolomení současná vláda odmítla. "Zůstanou-li limity zachovány, začne hnědé uhlí za několik let na trhu chybět," varuje šéf Czech Coal Petr Pudil. A tak publicita kolem "komořanské krize" vyhovuje oběma stranám - jak teplárnám, které viní těžaře z nekalých praktik, tak těžaře, varující před nedostatkem uhlí.
Spory o teplo na Mostecku svědčí ale ještě o něčem jiném. Česká energetika nemá jasnou koncepci do budoucna. Vláda sice odmítla dotěžení uhlí za limity i rozvoj jaderné energetiky, neřekla však, čím se tyto suroviny nahradí. A nejistota se z elektrárenské branže začíná přelévat i do teplárenství, jemuž může hnědé uhlí v budoucnu skutečně začít chybět.
Dnes se z uhlí vyrábí 44 procent tepla v zemi. Výroba je o třetinu levnější než z plynu, jímž lze uhlí nejsnáze nahradit. Přestavba velké teplárny z uhlí na plyn přijde řádově na miliardy korun, rozjezd velkých tepláren na biomasu je obvykle nemyslitelný bez státních dotací. Turbulence na trhu s uhlím tak přestávají být věcí jen dvou znesvářených firem na Mostecku, ale také signálem rostoucí nervozity v celé teplárenské branži.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů