Čtvrtek, 28. března 2024

Nový prales v Česku. Bude na Moravě

Nový prales v Česku. Bude na Moravě

Ministerstvo životního prostředí souhlasí, aby na česko-slovenské hranici vznikla přírodní rezervace Javorina s unikátním pralesem.

Nejznámější tuzemský prales Boubín na Šumavě tak bude mít svoji moravskou obdobu.

Na rozloze 166 hektarů se les pod devět set sedmdesát metrů vysokým vrcholem pohraniční hory Velká Javořina definitivně ponechá svému osudu, nebude se tam vůbec těžit, nebudou se tam vysazovat nové stromy.

Začali to Lichtenštejnové

Se vznikem nové národní přírodní rezervace Javorina, do které se sloučí dvě chráněné území v okolí Javořiny, ministerstvo počítá od července letošního roku.

A součástí rezervace bude i osmnáctihektarové ochranné pásmo, které bude chránit prales před rušivými vlivy.

Přes prales vedou tři turistické značky a kvůli ochraně tohoto území se rušit nemají. Turisté budou pouze upozorněni na rozpadající se stromy.

Les pod Velkou Javořinou roste bez velkých zásahů už více jak sto let.

V roce 1905 totiž rod Lichtenštejnů rezignoval na těžbu ve svých lesích na Velké Javořině. Sto šedesát pět hektarů špatně přístupného lesa ponechal svému osudu, těžba se tam přestala vyplácet.

V lese na česko slovenském pomezí rostou hlavně buky, javory a jasany, stáří některých stromů se odhaduje až na dvě sta let.

Prales je součástí Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, která byla vyhlášena v roce 1980. Má rozlohu 715 kilometrů čtverečních a nachází se na území okresů Hodonín, Uherské Hradiště a Zlín.

Zasahuje i na Slovensko, moravská část má délku 70 kilometrů.  V roce 1996 byla CHKO Bílé Karpaty zařazena mezi evropské biosférické rezervace.

Lidé kupují les

O vzniku pralesa se uvažovalo i v další lokalitě Bílých Karpat a to v okolí vrcholu Velkého Koprníku.

Tam ale zatím zóna, ve které by se nesměly kácet a sázet stromy, nevznikne, brání tomu to, že je tam několik vlastníků pozemků.

V Bílých Karpatech ochranáři uskutečnili i další neobvyklý projekt.

Vytvořili totiž rezervaci Ščúrnica, kterou tvoří komplex přírodě blízkých jedlobukových lesů místy až charakteru pralesa, v nejsevernější části Bílých Karpat nedaleko Valašských Klobouk na Zlínsku.

Jeho nejcennější část zachránil před vykácením před třemi roky Český svaz ochránců přírody, který začal les vykupovat. Od té doby postupně díky podpoře tisíců dárců, kteří přispívají na kampaň Místo pro přírodu.

"V současnosti les vykoupily tisíce lidí, postupně vykupujeme další části s cílem vytvořit zde alespoň 50 hektarů velký souvislý lesní komplex, v němž by se mohl les vyvíjet zcela svobodně, dle přírodních zákonů bez 'moudré' péče člověka," uvedl Miroslav Janík z ochranářské organizace Kosenka.


Zdroj: Aktuálně.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů