Čtvrtek, 25. dubna 2024

Návštěva ministra životního prostředí v lokalitách KRNAP postižených orkánem Kyrill

Návštěva ministra životního prostředí v lokalitách KRNAP postižených orkánem Kyrill

V pátek navštívil Krkonoše ministr životního prostředí RNDr. Martin Bursík. Zajímal se o oblasti, které zasáhl orkán v závěru minulého týdne. V doprovodu Ing. Jiřího Nováka, ředitele Správy KRNAP a dalších pracovníků Správy KRNAP navštívil oblast Rýchor ve východních Krkonoších, která patří k nejpostiženějším v našem regionu.

Víkendové orkány v Krkonoších poškodily více než 70 000 m³ dřevní hmoty. Jednotlivé zlomy či vývraty, ale i vývraty na rozsáhlých plochách postihly celé Krkonoše. Nejvíce však byly postiženy východní Krkonoše, zejména lesní správy Horní Maršov, Pec pod Sněžkou, Černý Důl a Svoboda nad Úpou.

Pracovníci Správy KRNAP panu ministrovi ukázali nejpoškozenější plochy lesů v oblasti Rýchor. Orkán poničil v Krkonoších především smrkové monokultury. Naopak nejmenší škody napáchal vítr ve smíšených porostech. Terénní pochůzka směřovala právě do oblasti, kde lze názorně pozorovat rozdíl stability různých typů porostů. Zatímco smrkové monokultury nedokázaly větrné kalamitě odolat, porosty, kde Správa KRNAP provedla opatření směřující k přirozené druhové skladbě, zůstaly nedotčeny.

Větrná kalamita bude mít negativní ekonomické důsledky na hospodaření Krkonošského národního parku. Z plánované roční těžby cca 90 000 m3 vichřice  poškodila nejméně 70 000 m3 porostů. Odhad navýšení nákladů v důsledku kalamity spolu s očekávanou ztrátou z prodeje méně kvalitního sortimentu dřeva přesahuje 28 milionů korun. To je částka, o jejíž úhradu z vládní rozpočtové rezervy pro KRNAP požádá ministr životního prostředí členy vlády při jednání dne 5. února. Náklady následné obnovy porostů ve výši cca 5 mil. Kč a postupná rekonstrukce porostů na dalších cca 11 mil. Kč budou hrazeny z rozpočtu KRNAPu v následujících letech.

Ve středu Vláda ČR vyhlásila nouzový stav, který vzniklou situaci výrazně zjednodušil. Vyhlášený zákaz vstupu do lesů slouží zejména k ochraně zdraví návštěvníků hor před možnými pády stromů. Nouzový stav zároveň řeší i otázku zadávání veřejných zakázek na odstraňování vzniklých škod. Správě KRNAP umožňuje zkrátit zadání veřejných zakázek z měsíců na dny.  

Větrné kalamity podobného rozsahu postihly Krkonoše již dvakrát : v roce 1966, kdy bylo zpracováno asi 400 000 m³ dřeva a v roce 1996, kdy bylo zpracováno 132 tisíc m3. V mezidobí byly krkonošské lesy atakovány pouze lokálními problémy nepřesahujícími cca 15 000 m³ ročně.

Bližší informace:

Bc. Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP, tel.: 737 272 557

Ing. Jarmila Krebsová, tiskové oddělení MŽP, tel.: 602 183 031

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů