Středa, 24. dubna 2024

Tripartita jednala o ekologické dani, odbory mají námitky

Tripartita jednala o ekologické dani, odbory mají námitky
Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů dnes jednali o ekologické dani. Odborářům se nelíbí, že by výnos z ní měl dorovnat výpadek příjmů rozpočtu po snížení odvodů. ČTK to po jednání tripartity řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Podle svazu průmyslu a dopravy zaměstnavatelé zavedení ekologické daně podpoří jen tehdy, pokud sazba daně nebude vyšší než je povinné minimum dané evropskou směrnicí, zabrání se dvojímu zdanění a zůstane zachována daňová neutralita.

Ekologická daňová reforma, jak ji plánuje vláda, bude v první fázi od ledna 2008 znamenat zdanění energetických produktů a elektřiny. Druhá fáze se bude týkat opět zdanění energií, ale i revize ekologických poplatků a opatření v dopravě; ve třetí etapě připadne v úvahu rozšíření daní na další surovinové zdroje, výrobky, služby a využití přírody. Podle analytiků bude mít reforma dopad na růst cen energií pro spotřebitele.

Vláda chce, aby reforma nevedla ke zvýšení celkové daňové zátěže. Výnosy zvýšeného zdanění budou použity na snížení jiných daní. Tripartita bude o ekologické daňové reformě bude ještě jednat.

Tripartita jednala i o zaměstnávání zahraničních pracovníků. Podle odborů je nutné upravit podmínky tak, aby cizinci nebyli zneužíváni a nekonkurovali Čechům jen tím, že by byli levnější pracovní silou. Cizinci by tak zaplňovali místa, kde by byl nedostatek domácích pracovníků.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o vzdělávání podle požadavků trhu práce; zaměstnavatelé již delší dobu upozorňují na to, že složení absolventů škol neodpovídá potřebám trhu práce. Investoři mají například problém sehnat dostatek technických odborníků. Podle firem by se proto vzdělávání mělo změnit tak, aby víc splňovalo jejich požadavky na pracovníky.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiéři Petr Nečas (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL) museli jednání tripartity dopoledne opustit. Tiskovou konferenci, která se měla konat po dnešním zasedání, tak Úřad vlády zrušil.

Příště by tripartita měla jednat o českém předsednictví EU a účasti sociálních partnerů na něm. Dalším tématem bude důchodová reforma. Termín jednání není znám.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů