Pátek, 29. března 2024

Vstup do lesa vzdor zákazu by mohl hříšníka stát až 50.000 Kč

Vstup do lesa vzdor zákazu by mohl hříšníka stát až 50.000 Kč

Praha - Pokud lidé při nouzovém stavu, vyhlášeném v několika regionech, poruší zákaz vstupu do lesa, mohou podle zákona dostat pokutu až 50.000 korun. U právnických osob, například firem, na něž se nevztahuje výjimka, lze uložit pokutu až do deseti milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

Pokutu může uložit policie, státní i městská, a také obce. Pravomoc pokutovat má i lesní stráž, složená ze zástupce lesů a policisty. "Spíše ale bude varovat před ohrožením života a domlouvat osobám, které by se po lesích pohybovaly," uvedl mluvčí Lesů ČR Tomáš Vyšohlíd. Pokud ale bude někdo chycen při krádeži nebo rabování, kromě postihu za krádež mu samozřejmě pokuta bude uložena, dodal.

Nouzový stav kvůli kalamitě v lesích platí z rozhodnutí vlády od středečního rána do půlnoci 5. února v pěti nejpostiženějších krajích a osmi dalších okresech. Jde o kraje Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký a Vysočinu, a dále o okresy Trutnov, Náchod a Jičín v Královéhradeckém kraji, Benešov, Příbram, Kutná Hora a Kolín ve Středočeském kraji a okres Bruntál v kraji Moravskoslezském.

Po dobu nouzového stavu je ve stanovených regionech zakázán vstup, pobyt a pohyb osob v lesích. Omezení se nevztahuje na dálnice, silnice a místní komunikace procházející lesy a lanovky určené pro nadzemní přepravu osob. Zákaz neplatí v případech, kdy účelové komunikace, například lesní cesty, lyžařské tratě, vleky či sjezdovky procházejí lesem a přitom nejsou na pozemcích určených k plnění funkcí lesa. Konkrétní informace o tom, zda jde o pozemek k plnění funkcí lesa, lze získat u obecního úřadu s rozšířenou působností.

Omezení se nevztahuje na osoby, které provádejí likvidační práce, na pracovníky státního dozoru v lesích a Českou inspekci životního prostředí.

Kalamitou postižené kraje a okresy podle ministerstva určí nejrizikovější lokality v lesích, kde hrozí zranění či usmrcení lidí, a zajistí případný dozor.

Vichřice z konce minulého týdne srazila v českých lesích podle odhadů téměř deset milionů metrů krychlových dřeva. Pro srovnání předloni se v tuzemsku vytěžilo celkem 15,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů