Čtvrtek, 28. března 2024

Laurion - experimentální centrum pro výrobu vodíku z OZE?

Laurion - experimentální centrum pro výrobu vodíku z OZE?

Dnes trochu ospalé městečko Laurio sv. od Athén bylo velmi významným centrem dolování stříbrných a jiných rud starověkého Řecka. Až do začátku minulého století zde probíhaly dolovací práce v režii zahraničních společností. Památky na toto dolování lze shlédnout v místním malém muzeu.

Městečko však zdá se , že v blízké budoucnosti ožije. Bude totiž prvním experimentálním centrem výroby vodíku z OZE v Řecku. Více již prozrazuje anglicky psaný článek z novin Athens News. 


Undertaken by semi-private institute Centre for Renewable Energy Sources (CRES), the Lavrio hydrogen-producing plant is estimated at costing about 300,000 euros. The plant will be one of the two the largest in Europe (the other being in the Canaries in Spain), producing hydrogen from wind power.

Produced by water and solar energy, and boasting inexhaustible reserves, environment-friendly hydrogen seems to be the obvious way of the future. Yet it has a stale whiff in scientists' labs, where "everyone has seen hydrogen coming for the past 20 years", says Dr Panagiotis Chaviaropoulos, research and development manager of CRES.


The technology needed to transform hydrogen into energy is the fuel cell, a sort of battery charged with hydrogen. "The fuel cell is to hydrogen what the internal combustion engine is to petrol," says Dr Elli Varkaraki,  expert at CRES.

CRES agreed in  2002, to build a hydrogen-producing plant in Lavrio. "Hydrogen is only found in traces in its pure form on earth," explains Varkaraki, "so we use chemical reactions to extract it from water, natural gas or biomass, to name but a few of its sources."

The Lavrio site is host to a park of five wind turbines. Wind-generated electricity will run through water to produce hydrogen through electrolysis, a technology known for some 200 years. But hydrogen's strategic advantage compared to other forms of fuel is that it's easy to produce and inexhaustible. 


In a hydrogen world, factories and cars puff out water clouds instead of deadly fumes. "Hydrogen produced in Lavrio will be 100 percent noxious-free," Dr Chaviaropoulos explains. Its only by product is water vapour - the most innocuous substance.

The key technology that makes moving from hydrogen to electricity possible is the fuel cell. Put simply, the fuel cell is a renewable battery fed hydrogen and oxygen to produce electricity, re-emitting water into the atmosphere.

"Hydrogen produced in Lavrio would, if distributed, be sufficient to meet the needs of 15 households," Chaviaropoulos says. However, the small-scale production will be put to research use.

ZDROJ: Athens news, upraveno,  kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů