Čtvrtek, 28. března 2024

Tušimice čeká výměna odsíření

Tušimice čeká výměna odsíření
Důvodem jsou přísnější unijní normy pro znečisťovatele, které začnou platit po roce 2015

Elektrárnu Tušimice u Kadaně na Chomutovsku čeká modernizace odsíření. Méně oxidů síry by měla do ovzduší vypouštět ještě před tím, než začnou platit přísnější normy Evropské unie. Ty omezí vypouštění emisních látek až za osm let.
"Výměna je logická. Stávající odsiřovací zařízení by nemohlo fungovat v souladu s nově instalovanou technologií během modernizace elektrárny. Hlavním důvodem je ovšem zpřísnění limitů. Nyní je povoleno vypouštět až 500 mg SO2 na m3 vzduchu, nové evropské normy ovšem umožní jen 200 mg SO2 na m3. A tomu se již v předstihu přizpůsobíme," vysvětlil ředitel Elektrárny Tušimice a Elektráren Prunéřov Otakar Tuček.
Elektrárna Tušimice je v provozu od začátku sedmdesátých let. V letech 1983 až 1989 se v areálu elektrárny odehrál první pokus o odsíření v průmyslovém měřítku v zemích bývalého východního bloku. Zařízení mělo vyrábět kyselinu sírovou. Nikdy se však nepodařilo je uvést do provozu. Prvním skutečným odsířením prošla elektrárna v letech 1994 až 1997. Práce provedla japonská firma Chiyoda Corporation.
Technologie pracuje na principu vápencové vypírky. Na rozdíl od klasických sprchových odsiřovacích jednotek využívá tryskový bublinkový reaktor, který zabezpečuje vyšší účinnost procesu při nižší energetické náročnosti. Energosádrovec vystupující z procesu se suší a putuje do skladu nebo do směšovací stanice. Smísením popílku se sádrovcem vzniká deponát, který se používá pro vyplňování vytěžených důlních prostor a úpravu reliéfu krajiny při rekultivacích. Výběrové řízení na výstavbu nové odsiřovací jednotky v Tušimicích vyhrála firma Austria Energy. Vybuduje padesát metrů vysoké sprchové reaktory. Cesta sádrovce a vápence se nezmění. Reaktory však budou mít dvakrát větší výkon než stávající. Odsíření bude součástí modernizace celé elektrárny za víc než dvacet miliard korun. Skončí v roce 2010.
Hnědouhelné elektrárny patří k největším znečišťovatelům ovzduší u nás. Kromě oxidů síry produkují obrovské množství skleníkového plynu, oxidu uhličitého. Na konci loňského roku zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) žebříček největších znečišťovatelů ovzduší v České republice. První příčka patřila elektrárně Prunéřov nedaleko tušimické elektrárny. Podle údajů MŽP vypustí ročně do ovzduší více CO2 než všechna česká osobní auta dohromady. ČEZ však připravuje modernizaci, která má údajně snížit emise o 50 procent.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů