Sobota, 20. dubna 2024

Krajinu pod Pálavou zkrášlí nový rybník

Krajinu pod Pálavou zkrášlí nový rybník
Milovice - Zaposlouchat se v létě do kuňkání žab, pozorovat vodní ptáky či procházet se nově vysazenou alejí. To vše nabídne lidem z Milovic i turistům nový rybník a přilehlé dvě tůně. Do jejich vybudování se milovická radnice pustila poté, co získala peníze z Evropské unie.
" Při výjezdu z obce jsme měli rybník, který byl v šedesátých letech vybudován jako závlahová nádrž. Od té doby se pomalu ale jistě zanášel. Proto jsme se pustili do jeho odbahnění," vysvětlovala starostka Věra Antošová. Na podzim odborná firma vyřezala náletové dřeviny, vytěžila bahno z rybníka a připravila terén pro dvě nové tůňky a vybudování stavidla.
" V březnu budeme pokračovat. Čeká nás ještě opevnění břehů, oprava hráze a vybudování nového výpustného objektu. Pak už přijde na řadu sázení stromů a keřů na březích rybníka a v jeho okolí," dodala starostka.
Na projektu úzce spolupracují se Správou chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově. Milovice leží totiž téměř v srdci Pálavy a v naturovém území pro ochranu ptáků. Rozpočet obce však toto dílo hodně nezatíží. Kromě toho, že osmdesát procent nákladů uhradí z evropských peněz, dalších deset procent zaplatí Státní fond životního prostředí. Na obec zbude zbývajících deset procent.

Zdroj: Břeclavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů