Čtvrtek, 28. března 2024

Princ Charles získal cenu Globálneho občana prispievajúceho k životnému prostrediu

Princ Charles získal cenu Globálneho občana prispievajúceho k životnému prostrediu

Britský korunný princ Charles si v nedeľu prevzal v Spojených štátoch cenu za svoje dlhoročné angažovanie sa za ochranu životného prostredia. Zároveň niektorí aktivisti kritizovali princovo "zelené pokrytectvo" pre jeho neekologický transatlantický let.

Princ získal cenu Globálneho občana prispievajúceho k životnému prostrediu, ktorú každý rok udeľuje Centrum pre zdravie a globálne životné prostredie medickej fakulty Harvardskej univerzity. Cenu za environmentálny urbanistický dizajn princovi odovzdala americká herečka Meryl Streepová a bývalý americký viceprezident Al Gore, ktorý získal rovnaké ocenenie minulý rok.

Britský následník trónu priletel so svojou manželkou Kamilou do Spojených štátov komerčným lietadlom pre 20 osôb, čo je pre princa, ktorý cestuje súkromným lietadlom, prejavom citlivejšieho prístupu k ochrane životného prostredia. Napriek tomu princov let označil za sklamanie hovorca britskej Strany zelených Sian Berry, podľa ktorého ani hrozba klimatických zmien nedokázala prinútiť princa vzdať sa cestovania lietadlom. Podľa neho mohol Charles prijať cenou prostredníctvom videokonferencie.

Budúci britský pár navštívil v Spojených štátoch viaceré sociálne a urbanistické projekty zamerané na obnovu mesta a ochranu životného prostredia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů