Čtvrtek, 25. dubna 2024

Australané budou pít recyklovanou vodu

Australané budou pít recyklovanou vodu
Obyvatelé australského státu Queensland budou brzy pít vodu obsahující recyklované splašky. O tomto kroku, k němuž úřady přiměla letošní extrémní sucha v Austrálii, měli původně občané rozhodovat v březnu v referendu. Queenslandský premiér Peter Beattie ale oznámil, že lidové hlasování zrušil, poněvadž jeho stát již nyní nemá na vybranou.
Beattie rovněž upozornil na to, že se ke Queenslandu budou muset zřejmě zanedlouho přidat i další australské státy. Předseda vlády John Howard minulý týden vyhlásil zásobování vodou za největší problém, kterému Canberra nyní čelí, a informoval o uvolnění sedmi miliard amerických dolarů na jeho řešení.

Důvodem je sucho
"Neprší u nás dostatečně, takže nemáme na vybranou," řekl Beattie o situaci v Queenslandu, který má třetí nejpočetnější populaci v Austrálii. "Jde o nepříjemné rozhodnutí, ale buď budete pít vodu, nebo zemřete. Je to tekuté zlato, otázka života a smrti," podotkl.
Queenslandské vodohospodářské úřady předpověděly, že ve státě by mohla začít docházet pitná voda během dvou let. Přítok vody do queenslandských přehrad byl prý loni v prosinci o 80 procent nižší než v prosinci 2004, což byl doposud nejhorší rok.
Podle Beattieho by opatření mělo vejít v platnost v jihovýchodní části Queenslandu od příštího roku. Recyklovaná voda se již užívá v jiných zemích, jako například v USA, Británii, Izraeli či v Singapuru, v Austrálii však nemá její užívání velkou podporu.
Premiér státu Jižní Austrálie Mike Rann a ministerský předseda nejlidnatějšího australského státu Nový Jižní Wales Morris Iemma vyloučili, že by recyklované splašky dali do užívání k čemukoli jinému než k zavlažování.

Politici se neshodnou
Pro velká australská města, včetně metropole Nového Jižního Walesu Sydney, není recyklovaná voda nevyhnutelná, prohlásil Iemma. Rann připomněl, že Jižní Austrálie, která je nejsušším australským státem, již recyklovanou vodu používá v zemědělství, k pití ji ale údajně svým občanům nutit nebude.
Podobný názor má i ministr vodohospodářství státu Viktorie, podle něhož je lepší užívat recyklovanou vodu v průmyslu, a uvolnit tak více pitné vody pro potřeby občanů.
Premiér Howard naopak stojí za Beattiem. "Zasazoval jsem se o recyklaci vody již dlouho... Jsem přívržencem recyklace," uvedl pro sydneyské rádio.
Také nový australský ministr životního prostředí a vodních zdrojů Malcolm Turnbull státy vyzval k větší přístupnosti novým myšlenkám. "Nevylučujte odsolování, protože je drahé, recyklaci, protože to zní odporně, či stavění přehrad," řekl. "Vyložme vše na stůl, zvažme hospodářské, ekologické a finanční investice a pak se rozhodněme," dodal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů