Úterý, 19. března 2024

Největší solární elektrárna je u Šumavy

Největší solární elektrárna je u Šumavy
Dvě řady solárních panelů z dálky připomínají sedačky v amfiteátru. Tak vypadá největší sluneční elektrárna v Česku a východní Evropě. V Bušanovicích na Prachaticku ji včera spustila firma Korowatt, patřící pražskému podnikateli Aleši Korostenskému. Přišla ho na 85 milionů korun.
Ročně vyprodukuje až 628 tisíc kilowatthodin elektřiny, uspokojí tak průměrnou potřebu asi 172 domácností. To Jaderná elektrárna Temelín společnosti ČEZ dokáže za pětadvacet minut.
"Je to ale výjimečný projekt. Možná se může zdát drahý, ale je to světový trend," říká jihočeský hejtman Jan Zahradník.
Přestože sluneční pole zabírá přes šest tisíc metrů čtverečních, šumavské podhůří nijak výrazně nenarušuje. I proto ji místní lidé přijali prakticky bez protestů.
Starosta Bušanovic Vladimír Boška se dokonce těší, že nová elektrárna do této části Šumavy přitáhne turisty. Přemýšlí proto, že by elektrárnu zahrnul mezi turistické cíle cyklotras.
Korostenský plánuje, že do konce příštího roku v Bušanovicích vybuduje ještě jednu stejnou elektrárnu. Pak by jeho firma dodávala ročně do sítě 1,2 megawattu elektřiny. Aby se ale vyrovnala jednomu tisícimegawattovému bloku Temelína, bylo by takových solárních elektráren potřeba přes osm set.
Podnikatel věří, že náklady se mu i díky třicetimilionové státní dotaci vrátí za deset let. Víc než polovinu investice pokryl 45milionový komerční úvěr, zbytek tvoří vlastní zdroje. Životnost zařízení se odhaduje na 25 let.
Česko ve výrobě energie ze slunečního záření zatím výrazně zaostává za Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku se pohybuje okolo jednoho megawattu.
V Německu to bylo již v roce 2004 bezmála osm set megawattů a ve Wuerzburgu také stojí zatím největší solární elektrárna na světě s výkonem dvanáct megawattů.
V Česku sluneční energii využívají i vysoké školy v Brně, Ostravě, Praze, Liberci či Plzni. Jejich elektrárny ale mají nejméně desetkrát nižší výkon než ta bušanovická. Dosud největší solární elektrárna v zemi o výkonu šedesáti kilowattů byla v Hrádku nad Nisou na Liberecku.
Energetický kolos ČEZ přitom na solární elektrárny nesází. "Efekt i návratnost je nízká. K závazkům státu vůči Evropské unii nás moc nepřiblíží," vysvětluje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Elektrárenská společnost z obnovitelných zdrojů věří hlavně vodě, biomase a větru. U Dukovan proto chystá větrnou elektrárnu se 38 stožáry, každý o výkonu dvou megawatt.
Česká republika musí podle dohody s Evropskou unií do roku 2010 vyrábět osm procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů. To je dvakrát víc než nyní.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů