Středa, 24. dubna 2024

Město nechá likvidaci černé skládky na novém majiteli

Město nechá likvidaci černé skládky na novém majiteli
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Areál bývalých uherskohradišťských kasáren ukrývá černou skládku! Existuje sice jen pár týdnů, ale už má obří rozměry. A co víc, nachází se v objektu, který je majetkem města. Třebaže na radnici o skládce vědí, o likvidaci neuvažují. Špinavou práci nechají na "jejím" novém vlastníkovi.

"Skutečně se jedná o majetek města, skládka je dílem obyvatel Uherského Hradiště, kteří nepotřebným odpadem všeho druhu objekt doslova zasypali," kroutí hlavou Karel Lecián, vedoucí odboru správy majetku města uherskohradišťské radnice.

Lidé byli skutečně pilní jako včeličky, hromady odpadu a harampádí, které jim už doma překáželo, vytvořili rychlostí blesku. "Na současný stav jim stačily čtyři týdny, pronajímatel budovu totiž opustil teprve na sklonku roku," kroutí hlavou Stanislav Blaha, místostarosta Uh. Hradiště.

Černá skládka nabízí opravdu širokou paletu odpadu, od komunálního po pneumatiky, nábytek, sedačky z aut, vyřazenou pračku, ledničku nebo televizi. "Množství odhaduju na minimálně deset tun, jeho odvoz, roztřídění a recyklace přijde řádově na desetitisíce," prozradil po zhlédnutí moře odpadu zaměstnanec firmy, která vlastní síť sběrných dvorů. "Nebezpečné jsou pouze televize a oleje, pokud jsem si dobře všiml. Zbytek je komunální odpad," doplnil.

Ačkoliv na radnici mají o skládce podrobné informace, plány na její likvidaci nespřádají. Vše i s nechutným "dárkem" od obyvatel chtějí prodat. "Záměr na prodej už byl zveřejněn, ze zájemců majetková komise vybrala potenciálního kupce. Ještě jej však musí schválit rada a zastupitelstvo," potvrdil místostarosta Blaha. Současné objekty čeká demolice, na jejich místě vyrostou rodinné domy. "Zbourání i likvidaci odpadu zaplatí už nový majitel," přikyvuje Blaha. Jestli všechno půjde podle plánu, buldozer podle něj do kasáren vjede koncem února.

Autoři černé skládky asi zůstanou nepotrestáni, jejich dopadení je stejně "lehké" jako hledat jehlu v kupce sena. Zvlášť po odstranění plotu kolem bývalého vojenského areálu je kontrola opuštěných budov dvojnásob složitá. Městská policie sice zvýšila počty obchůzek, ale nemůže být na místě čtyřiadvacet hodin denně. "Kdo bude přistižen, dopouští se přestupku a musí počítat s tučnou pokutou," varuje hříšníky Blaha, který se jim diví. "Vždyť mají možnost odpad bezplatně odevzdat do sběrného dvora," nechápe jejich jednání místostarosta.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů