Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rodinná lyžařská střediska v Česku

Oproti svým větším a známějším sourozencům mají klidnější atmosféru a převažují zde nenáročné svahy.
Rodinná lyžařská střediska v Česku
Návštěvníky nevábí desítkami kilometrů sjezdovek nebo skibusy z Prahy zdarma. Oproti svým větším a známějším sourozencům mají klidnější atmosféru a převažují zde nenáročné svahy. Také cena bývá mnohem nižší než u známých velkých areálů. Menší domácí zimní střediska si v posledních
letech získávají stále větší oblibu především mezi lyžujícími rodinami. IN magazín vám přináší tipy na některá z nich.

Šumava

Kašperské Hory
Donedávna si turisté spojovali Kašperské Hory většinou jen s hradem Kašperk, vypínajícím se nad městečkem. Dnes jsou zapsány také v lyžařské mapě. V areálu, jednom z nejmladších u nás, mají k dispozici tři vleky a zasněžovací systém, který pokrývá 94 procent tratí. Sjezdovky jsou široké a přehledné, dvě nejdelší (modrá a červená) měří šest set metrů. Vedle nich najdete ještě zhruba dvousetmetrovou loučku pro děti. Středisko, které si vedle již tradičních Němců oblíbili rovněž sportovci z Nizozemska, dále nabízí výborně vybavený snowpark, půjčovnu nebo lyžařskou školu pro děti i dospělé, v níž instruktoři vysvětlují tajemství oblouků i anglicky nebo německy. Lyžování zde můžete proložit zábavou na snowtubingu. V nafukovacím kruhu sněhovou dráhou se svezete v pravé části areálu. Raritou střediska je možnost jízdy se psím spřežením.
Do Kašperských Hor jezdí zdarma skibus, například z Plzně, Klatov, Sušice nebo Písku. Strojově upravované běžecké stopy v délce 25 km začínají přímo v Kašperských Horách, zavedou lyžaře až pod hrad Kašperk a přes vesničku Nicov jsou napojeny na běžecký areál na Churáňově.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 330/230 Kč
Skiareál Kašperské Hory, tel.: 737 222 430
www.snowhill.cz


Nezdice
Nezdice, dějiště Klostermannových šumavských rapsodií, se nacházejí v podhůří Šumavy na úpatí hory Ždánov, 15 km jihovýchodně od Sušice a 7 km východně od Kašperských Hor. Lyžařské středisko je půl kilometru od středu obce na severním svahu ve výšce 687 - 765 m. V areálu si můžete vybrat ze tří sjezdovek lehké až střední obtížnosti (v celkové délce asi 1200 m), večerní lyžování probíhá na dvou osvětlených sjezdovkách ve středu, pátek a sobotu od 17.30 do 20.30 h. Prvním dětským obloučkům i pádům tu asistuje přenosný dětský vlek - nízké lano s délkou 40 m. Bezpečně odděleny od ostatních sjezdovek projíždějí děti barevným hradem, brankami a mezi zvířátky. Udržovanou odstavnou plochu pro padesát osobních automobilů najdete 150 m pod areálem, parkování je bezplatné. Ke sportovcům popíjejícím grog nebo svařené víno se připojíte vedle nástupní stanice vleku, v bufetu s vytápěnou místností a venkovním sezením.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 250/160 Kč
Ski Nezdice, tel.: 739 409 217
www.skinezdice.cz

Krušné hory

Klíny
Sport areál Klíny se rozkládá východně od centra obce Klíny v nadmořské výšce 750 m, zhruba šest kilometrů od Litvínova a pět kilometrů od silničního hraničního přechodu do Německa Mníšek/Deutscheinsiedel. Pokud se sem vypravíte, v Litvínově musíte odbočit na Šumnou a Sedlo.
Před rokem 1989 patřil tehdy populární areál Chemickým závodům, poté se zde střídali různí provozovatelé a majitelé, středisko začalo chátrat a lyžaři pochopitelně mizeli jinam. Současní čtyři vlastníci jej koupili v roce 1999 a od té doby zde tráví většinu volného času. Celkem investovali už přes 40 milionů Kč.
Nacházejí se tu čtyři lyžařské vleky s celkovou přepravní kapacitou 2100 osob za hodinu, odbavovací systém lyžařů bezdotykových čipových karet, dvě rychlá občerstvení, parkoviště, chata Emeran s restaurací a hotelem. Sjezdovky jsou denně upravovány, celý areál lze technicky zasněžit, sjezdovky K2 a K4 mají umělé osvětlení. Všechny vleky jsou v provozu o víkendech, svátcích a školních prázdninách, ve všední dny pak běží minimálně dva. Pravidelně každý den od úterý do soboty zde probíhá večerní lyžování od 17 do 20 h na sjezdovce K4. Snowboardisté si užijí snowparku s několika skoky, trubkami, obloukem, handraily aj. O víkendech, svátcích a školních prázdninách se můžete svěřit do péče zdejší lyžařské školy. V přírodní kluziště se v zimě proměňuje nové víceúčelové hřiště s umělým povrchem a osvětlením.
V těsné blízkosti areálu, na Mračném vrchu (850 m), prověří vaši kondici udržované okruhy pro běžecké lyžování s návazností na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. Na všech třech jsou pomocí sněhové frézy a stopovače vyřízlé dvě stopy. V prostoru silnice Klíny - Mníšek u Mračného vrchu je krátký tréninkový okruh na bruslení.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 260/180 Kč
Sport areál Klíny, Klíny 67, tel.: 476 101 445
www.kliny.cz


Zadní Telnice
Zadní Telnice je nejvýchodněji položené lyžařské středisko v Krušných horách. Šest místních vleků, s délkou od 150 do 900 m, nabízí několik propojených sjezdovek všech druhů obtížnosti. Areál je velmi dobře dostupný také MHD z Ústí nad Labem (18 km). V Zadní Telnici si zalyžujete na devíti sjezdovkách severních svahů ve výšce od 600 do 800 m. Pro děti je vhodný padesátimetrový svah Kašpárek nebo delší Meva, začátečníci a mírně pokročilí nejčastěji volí Cvičnou louku.
Na letošní sezonu je připraveno několik novinek. Například pod svahem Buben vznikla nová sjezdová trať, navazující na svah Nová. Tím se zvýšila bezpečnost v dětském areálu, protože nová trať vede mimo něj. Bývalý svah Děčíňák je kompletně vyčištěný, rozšířený a upravený pro volné lyžování a snowboard. Večerní lyžování je od této sezony i na svahu Meva, rodiče zde tak mohou nechat děti a svézt se na Slalomovém svahu za nočního osvětlení. U vleku Rudný byla zřízena půjčovna zimního vybavení a servis, k dispozici je lyžařské vybavení a snowboardy.
Milovníci běžek se vydávají smíšeným lesem plným krásných buků směrem na Komáří hůrku a dále potom na Cínovec nebo vy-užívají strojově vyjetých běžeckých okruhů "pod širým nebem" na Adolfově. Oblíbená je rovněž trasa na Nakléřov, Panenskou a dále do Tisé.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 260/180 Kč.
Ski klub Telnice, Zadní Telnice 52, tel.: 472 776 123
www.ski-telnice.cz

Jizerské hory

Severák
Středisko Severák u Hrabětic poblíž Janova nad Nisou je nejchladnějším místem Jizerských hor. Nabízí množství dětských lyžařských vleků s různým profilem tratí, které umožňují dobré vyžití malých i dospělých lyžařů, dále večerní lyžování, bezplatné parkování nebo skibus z Jablonce nad Nisou. Na širokém svahu je těsně vedle sebe narovnáno pět vleků a vedle nich svahy podle toho, jak se budete ve svém lyžování postupně zlepšovat. Dva vleky na severním svahu jsou určené především dětem, které se zde učí lyžovat na velmi mírných svazích, další dva pak pro příležitostné lyžaře. Středně náročné terény poskytuje jižní svah, kde však bývají horší sněhové podmínky. Zpestřit lyžování si můžete na druhé straně silnice, kde objevíte ještě dvojici vleků Loučky s podobně náročným terénem. Loučky jsou se zbytkem areálu spojené vlekem, který silnici překonává přes most. Celková délka tratí je asi 5 km, přepravní kapacita vleků pak 5425 os./h. Z jedenácti sjezdovek jsou jen dvě červené,
ostatní modré. Z vleků máte na výběr pomu nebo kotvu, pro snadný nástup určitě oceníte pohyblivý koberec. Od loňské sezony je v provozu snowpark pro začátečníky i pokročilé. Na místě vám zapůjčí lyžařské vybavení, do tajů lyžování a snowboardingu vás zasvětí v lyžařské škole TJ Bižuterie.
Běžkaři se od parkoviště u Kapličky dostanou na Jizerskou magistrálu, v případě dobrých sněhových podmínek je upravována spojnice k rozhledně Slovanka. Rozjet se pak můžete na některou z tras magistrály, případně trénovat skluz na Hrabětické louce.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 390/270 Kč
Lyžařský areál Severák, TJ Bižuterie, tel.: 483 710 999
www.tjbizuterie.cz


Rejdice
Lyžařský areál Rejdice u stejnojmenné horské osady se rozkládá na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Blízko chaty Panorama nasednete na dvousedačkovou lanovou dráhu nebo vlek a vyjedete na sjezdové tratě o celkové délce 950 m, obtížností se pohybující mezi modrou a červenou. Ochuzeni nejste ani o večerní lyžování na osvětleném svahu a jeden dětský vlek pro lyžařskou školu.
Zdejší Elan snowpark patří mezi nejlepší a nejvyhlášenější u nás. Vznikl podle projektu nejzkušenějších českých snowboardistů, měří téměř kilometr a široký je dvě stě metrů. Podle podmínek se počet rozmanitých překážek, vhodných jak pro freestylisty začátečníky, tak i pro profesionály, pohybuje až kolem patnácti. Odvážní muži a ženy zde skáčou od jednoho (boule pro začátečníky) až po více než deset metrů. Jsou-li vhodné podmínky, Rejdice jako jedno z mála středisek nabízejí svezení v upravené U-rampě.
V nejbližším okolí se klikatí tři oficiální, kvalitně upravované běžecké stopy, napojené na Jizerskou magistrálu. Ve všech případech se jedná o dvě stopy (každá pro jeden směr) frézované asi dva metry od sebe, takže zde můžete i bruslit.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 370/300 Kč
Sportovní areál Rejdice, tel.: 483 399 267
www.rejdice.cz


Krkonoše

Malá Úpa
Když do Dolní Malé Úpy zavítal v doprovodu generála Laudona císař Josef II., využít služeb zdejšího lyžařského areálu ještě nemohli. Zimní středisko U Kostela v Dolní Malé Úpě leží ve východní části Krkonoš na hranici s Polskem. Sjezdové tratě v nadmořské výšce 950 až 1180 m se táhnou na jihozápadním svahu Pomezního hřebenu, z něhož máte jedinečný výhled na Sněžku. Lyžařům jsou k dispozici čtyři vleky v délce od 300 m do 1 km, které doplňuje provázkový vlek pro děti; celková délka tratí je 2,4 km. Pro rodiny s dětmi, lyžařské výcvikové kurzy a začínající lyžaře jsou vhodné sjezdovky u vleků Majka, Hýbnerka, Karel nebo Michaela. Sjezdovky U Kostela, Michaela, Sára a Černá voda mají navíc umělé osvětlení, takže se na nich lyžuje i po setmění. Lyžaře do areálu vozí také skibus ze Spáleného Mlýna a Pomezních Bud.
Hlavní, pravidelně upravovaná běžecká trať začíná na parkovišti u hraničního přechodu na Pomezních Boudách a vede až k Lysečinské boudě. Od ní můžete za dobrých sněhových podmínek pokračovat až na Starou horu nebo Rýchorskou boudu nad Horním Maršovem. Alternativou je Cesta česko-polského přátelství od Pomezních Bud přes Soví sedlo na Jelenku.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 420/310 Kč
Ski-areál Malá Úpa, tel.: 499 891 010
www.skiarealmalaupa.cz


Žacléř - Prkenný Důl
Lyžařský areál ve východních Krkonoších najdete 13 km od Trutnova, těsně vedle hlavní silnice Trutnov - Žacléř. Návštěvníky hostí denně upravovanými vzdušnými sjezdovkami všech obtížností o celkové délce 5900 m, z nichž po nejdelší modré jedete 1,4 km. Je to zde zajímavé svezení: hranice jednotlivých sjezdovek splývají a tvoří téměř jednolitou stráň, jako by protkanou alejemi stromů. Hlavními vleky jsou Dopík a Pomík, jež vedou více než kilometr paralelně vedle sebe. Začátečníci využívají sjezdovky u vleku Bobík. V horní části areálu Na kopečku objevíte lyžařskou školu. Profil příslušných tras sjezdovek je vhodný pro začátečníky a pro děti. V nedalekém areálu penzionu Zelený Mlýn se nachází dětský lanový vlek (80 m) a lyžařská školka.
Běžkaři pokračují od horní stanice sjezdovky po lokálním turistickém okruhu po Rýchorách nebo se napojí na Krkonošskou lyžařskou cestu po hřebenech směr Pomezní Boudy, resp. na Cestu bratří Čapků směrem na dělostřeleckou tvrz Stachelberg.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 370/290 Kč
Skiareál Arrakis Prkenný Důl, tel.: 499 776 555
www.arrakis-zacler.com

Orlické hory

Bartošovice
Obec Bartošovice se rozprostírá nad břehy Divoké Orlice při hranicích s Polskem nedaleko Kunvaldu. Lyžování v Orlických horách začalo právě zde. Místní kolář vyráběl jasanové lyže už před první světovou válkou. Areál Nella disponuje dvěma lyžařskými vleky (jeden dětský) a třemi rolbou upravovanými sjezdovkami. Delší vlek (400 m) má osvětlení, večerní lyžování se tu koná každou středu, pátek a sobotu od 19 do 21 h. Dole u vleku si můžete zakoupit u příjemné obsluhy občerstvení a posedět u venkovních stolů s výhledem na sjezdovku. Speciálně pro snowboardisty je připraven přilehlý snowpark, kde je čeká nemálo překážek, skoků a railů. Dvousetmetrový dětský vlek pak ocení nejen děti, ale i začínající dospělí lyžaři. V jeho blízkosti funguje lyžařská škola, která ho využívá k výuce. Díky tomu mají i děti, které se lekcí neúčastní, možnost používat některé pomůcky patřící školičce a projíždět tak třeba mezi zvířecími brankami.
Nella je prvním areálem v republice, který vybudoval přistávací plochu pro vrtulník a zařadil se tak do projektu OK-Ambulance.cz. Ten zabezpečuje okamžitý přílet vrtulníku pro lyžaře v případě jejich zranění a následnou přepravu do nejvhodnějšího lékařského zařízení.
Koho láká křupající sníh v běžecké stopě, může se kousek od Bartošovic napojit na Jiráskovu cestu a udělat si výlet na dělostřeleckou pevnost Hanička, případně pokračovat po hřebeni dál směrem na Říčky.

- Cena denního skipasu v sezoně: 230 Kč
Lyžařský areál Nella, Bartošovice v Orlických horách, tel.: 494 599 108
www.nella.cz


Zdobnice
V srdci Orlických hor, mezi známými středisky Deštné a Říčky, leží na říčce Zdobnici stejnojmenná horská osada s lyžařským areálem. Vzhledem k šířce a přehlednosti tří modrých sjezdovek přitahuje především rodiny s dětmi. Svah je osvětlen a po dohodě a podle povětrnostních a sněhových podmínek je možné večerní lyžování téměř kdykoli.
Parkoviště v těsné blízkosti areálu je zdarma. Vzhledem k možnostem ubytování v blízkých rekreačních chatách středisko často využívají školy k lyžařským výcvikům. Sto metrů dlouhý svah s mírným sklonem a provazovým vlekem, náležející lyžařské škole, je ideální místo pro osvojení základních dovedností na lyžích či snowboardu. Probíhá zábavnou formou dle metodiky Asociace profesionálních učitelů lyžování pod dohledem vyškolených instruktorů.
Běžkaři se odtud vydávají na Pěticestí a pokračují přes Komáří vrch do Říček a zpět.

- Ceny: 14 jízd stojí 100 Kč.
Ski Centrum Zdobnice, tel.: 494 592 170
www.skizdobnice.cz


Jeseníky

Ostružná
Horská obec Ostružná, založená v 16. století, leží kilometr od Ramzovského sedla, na rozhraní Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku. Zdejší skiareál (700 - 835 m) má na severních svazích šest upravovaných sjezdovek s délkou více než dva kilometry a pět vleků s kapacitou 2500 osob/h. Přijdou si zde na své zdatní lyžaři, začátečníci, snowboardisté, ale hlavně rodiny s dětmi. V areálu je dětský vlek s lanem, lyžařská škola a školička, snowpark, půjčovna, servis, občerstvení, nechybí ani večerní lyžování. Parkovat můžete zdarma přímo ve středisku, lyže od vlaku a autobusu vám rovněž převezou gratis.
Tahákem pro ty, kdo touží po adrenalinu, bude nepochybně snowkiting, tedy jízda na lyžích nebo snowboardu s větrem taženým drakem. Bát se o sebe nemusíte, výuku absolvujete pod dozorem mistra republiky.
Běžkaři se zde prohánějí na novém, 3km tréninkovém okruhu nebo s batůžkem míří na Paprsek, Kralický Sněžník či horskými smrčinami pralesovitého typu přes rezervaci Šerák Keprník na Červenohorské sedlo až k Pradědu.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 300/240 Kč
Ski areál Ostružná, tel.: 602 724 077
www.ostruzna.cz

Miroslav
Ski centrum Miroslav se nachází v rekreační obci Lipová-lázně. Do místa, známého velkými inkvizičními procesy s "čarodějnicemi" v 17. století, jezdí hlavně pacienti za vodoléčbou. Milovníky zimních sportů tu čeká areál, který si s tradičními centry Jeseníků v ničem nezadá. Vrchol hory Toč, ze které se rozbíhají sjezdovky, leží ve výšce pouze 620 m. Výškový nedostatek ale nahrazují výborné klimatické podmínky. Příroda v uzavřeném údolí sněhem rozhodně nešetří, sjezdovky jsou okolními kopci chráněné před nepříjemným větrem. U chaty Miroslav jsou lyžařské sjezdovky se čtyřmi vleky. Areál tvoří tři snazší, modré sjezdové tratě a jedna červená, k nimž se dostanete čtyřmi vleky (nejdelší má 1200 m) o kapacitě více než 2700 os/h. Celková délka tratí přesahuje 3300 m. Součástí areálu je také 600m snowboardový park s railovými překážkami, pyramidou, lámačkou a dalšími. Sjezdovky B a C jsou osvětleny a v provozu denně od 9 do 21 h. Lyžaři mohou využít lyžařskou školu, půjčovnu lyží, ski servis, úschovnu lyží a batohů, restauraci a rychlé občerstvení. K cestě z parkoviště, které je vzdáleno asi 500 m od vleků, lze využít služeb skibusu.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 320/270 Kč
Ski centrum Miroslav, Lipová-lázně, tel.: 584 421 380
www.rsmiroslav.cz

Beskydy

Hrádek ve Slezsku
Za rozhledy od Malé Fatry až po Jeseníky se můžete vydat do malého areálu Hrádek ve Slezsku poblíž Jablunkova. V létě zde vodáci často začínají plavbu po Olši, v zimě sem míří lyžaři. Pokud jste v rodině sjezdařsky různě zdatní, a přesto na sebe chcete při lyžování vidět, tady to není problém. Sjezdovky (od 250 do 500 m) na severním a západním svahu nejsou v lese, takže ať už trénujete přenášení váhy na modré pistě nebo pilujete carvingové oblouky na černé, jste spolu v těsném kontaktu. V úterky a čtvrtky bývá večerní lyžování (ověřte telefonicky), kdy funguje zpravidla malý vlek (v případě zájmu i velký vlek).

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 290/190 Kč
Lyžařské středisko Hrádek, tel.: 558 532 076
www.sweb.cz


Mezivodí
Lyžařský areál Ski Mezivodí se nachází v nadmořské výšce 602 m v obci Bílá-Mezivodí na Frýdecko-Místecku při soutoku říček Bílá Ostravice a Lučovec, blízko hranic se Slovenskem. Čekají tu na vás čtyři vleky; nejdelší vás vyveze 550 m, červená sjezdovka pak už je jen na vašich schopnostech. Nejkratší, padesátimetrový pomáhá ušetřit síly dětem. Velká šířka svahu, členitost a sklon terénu umožňují dobrou výuku lyžování. Pokud raději spoléháte na pomoc druhých, lze denně využít služeb lyžařské školy. Noční osvětlení sjezdovky ochránci přírody zakázali, světla plašila zvěř. Běžeckému lyžování slouží modrý, 20km okruh kolem Rožnovského vrchu, po úbočí Javořiny a přes osadu Žarovjanka do Bílé a zpět.

- Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 350/230 Kč
Ski Mezivodí, tel.: 558 690 025
www.skimezivodi.cz

Téma připravil TOMÁŠ WEHLE
tomas.wehle@economia.cz

Netradiční místa

Němčičky
Lyžařský areál v Němčičkách u Kobylí na Břeclavsku, ležící v nadmořské výšce 180 m, je nejníže položeným lyžařským svahem ve střední Evropě. Základním podkladem je umělá hmota, na které leží přírodní nebo technický sníh. Sjezdovka, dlouhá 250 m, je zasněžována šesti děly.
* Permanentka na 15 jízd (dospělý, dítě): 120/100 Kč.
TJ Sokol Němčičky, tel.: 519 430 753
www.sportnemcicky.cz


Chotouň
Je libo lyžování jen několik kilometrů od řeky Sázavy? Areál nedaleko Jílového u Prahy má k dispozici tři vleky. Jeden malý dětský (150 m) a dva paralelní typu Poma (300 m), které jsou v provozu od 9 do 21 h. Svah je vybaven osvětlením. Na místo můžete přijet z Prahy např. autobusovou linkou 334 ze stanice metra Budějovická.
* Cena denního skipasu v sezoně (dospělý, dítě): 250/200 Kč
Lyžařský areál Chotouň, tel.: 721 115 584
www.vlekychotoun.cz


Písek
Lyžovat můžete také v jihočeském Písku. Tři sta metrů dlouhou sjezdovku najdete nedaleko areálu Jitex u břehu Otavy směrem ke čtvrti Hradiště.
* Skiareál Písek, U Vodárny, tel.: 603 758 395
www.skiklub-pisek.cz


Skalka, Ostrava
Sportovní centrum Skalka se nachází v Ostravě-Porubě směrem na Vřesinu, naproti koupališti. Má dvě sjezdovky (330 m), pro děti pak lanový vlek. Je dostupné MHD.
* Cena denního skipasu v sezoně
(dospělý, dítě): 330/220 Kč
Sportovní areál Skalka, Družební 61, Ostrava-Krásné Pole, tel.: 608 026 040 www.skalkaostrava.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů