Pátek, 19. dubna 2024

Porůří a Sársko bez šachet

Porůří a Sársko bez šachet
Do konce roku 2018 skončí ve Spolkové republice Německo těžba černého uhlí.

To, co položilo základy německému průmyslu v 19. století, skončí v závěru roku 2018. Ocelárny a strojírenské podniky stály na kvalitním černém uhlí, které se těžilo převážně v Porůří a Sársku. V posledních desetiletích však stát musel dotovat chod šachet částkami kolem 2,5 miliardy eur ročně.

Vláda velké koalice kancléřky Angely Merkelové zatím ještě neudělala konečnou tečku. Rozhodnutí má totiž ještě jednou, v roce 2012, přezkoumat Spolkový sněm. Do té doby bude nabíhat útlumový program, jehož součástí je "sociálně snesitelné" ukončení těžby. Rozhodnutí urychlila také vláda spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko ultimatem. Pokud Berlín nepřijme přijatelný kompromis o konečném útlumu, zastaví v roce 2009 svůj příspěvek na subvencování těžby.

V OSMI ZBÝVAJÍCÍCH německých dolech a přidružených provozech je stále ještě zaměstnáno na 35 tisíc lidí. "Žádný z horníků nebude ponechán svému osudu," ujistil vládní mluvčí. S takto pojatým konečným útlumem nakonec po několika měsících vyjednávání souhlasily i hornické odbory a nakonec si dali říci i sociální demokraté, kteří byli zprvu zásadně proti.

Do roku 2018 bude financování šachet zajištěno z rozpočtů centrální vlády a dotčených spolkových zemí. Ze stejných zdrojů se bude financovat také likvidace šachet a ekologických zátěží. Do financování budou zapojeny i těžební firmy. To se týká koncernu RAG.

Ten ze struktury hlavně vyčlení chronicky deficitní divizi těžby uhlí. O to intenzivněji se bude věnovat ziskovému "bílému oboru", tedy chemii (firma Degussa), provozu elektráren (Steag), obchodu a nemovitostem. S nimi hodlá letos na podzim vstoupit na burzu. Odhaduje se, že by to koncernu mohlo vynést pět až šest miliard eur. Tyto peníze vloží RAG do zvláštní nadace, ze které bude financovat svůj podíl na odstraňování následků těžby.

ÚTLUM TĚŽBY počítá s tím, že do roku 2012 skončí těžba na čtyřech šachtách. Počet zaměstnanců by se měl snížit zhruba o patnáct tisíc lidí. Podle informací listu Berliner Zeitung nyní koncern RAG počítá s rychlejším snižováním těžby. Až dosud koncern plánoval, že sníží těžbu z 21 milionů tun v roce 2006 na dvanáct milionů tun v roce 2012. Poté, co koalice rozhodla tak, jak rozhodla, musí ovšem koncern snížit těžbu podstatně rychleji. Jinak by totiž nemohl dodržet časový plán útlumu. Jak bude pokračovat dál, oznámí RAG v první polovině února.

AUTOR: PETR NĚMEC
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů