Pátek, 29. března 2024

Inspirujte se přírodním zahrádkařením

O druhém víkendu v únoru začneme kurzem Úvod do permakulturního designu
Inspirujte se přírodním zahrádkařením

Před začátkem další zahradnické sezóny zve vzdělávací středisko Centrum Veronica v Hostětíně všechny zahradnice a zahradníky, teoretiky i praktiky, na cyklus přednášek a setkání, jejichž obsah bude přibližovat principy přírodního zahrádkaření - zákonitosti prospívající rostlinám, živočichům i samotnému zahrádkáři.
„O druhém víkendu v únoru začneme kurzem Úvod do permakulturního designu,“ oznamuje koordinátora cyklu seminářů Zita Zapadlová, absolventka Zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity, nyní spolupracovnice Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Veronica, organizace, která vzdělávací středisko provozuje, „přednášet nám budou odborníci a dlouholetí praktici pánové Čestmír Holuša a Ivan Lobík.“ Permakultura je založena na vzájemné spolupráci lidí a přírody (více viz rámeček dole).
Na tento víkendový kurz naváže – ještě v době, kdy na zahrádky nemůžeme, ale horlivě plánujeme, co letos – odpolední přednáška věnující se vhodným a doporučeným kombinacím rostlinných sousedů na společném záhoně. Přednášet bude paní Helena Vlašínová, která během přednášky představí svoji novou knihu Zdravá zahrada.
Další setkání přejdou od teoretického k praktickému: setkání s tématy bylinkové a trvalkové záhony nám pomůže založit podobné záhony u budovy vzdělávacího střediska, seminář Zelená střecha bude vrcholit osazením rovné střechy vzdělávacího střediska zelení a konečně Přírodní ploty i prakticky ukážou, jak ohradit svůj pozemek bez pletiv a drátů.
Přehled termínů a témat:
9.-11. února (víkend) - Úvodní kurz permakulturního designu
2. března (páteční podvečer) - Smíšené záhony
1. května (úterý, státní svátek) - Bylinkové záhony
8. května (úterý, státní svátek) - Zelená střecha
12.-13. května (víkend) - Trvalkové záhony
2.-3. června (víkend) - Přírodní ploty
Od dubna bude každý měsíc probíhat cyklus 5 dvoudenních seminářů Ovocné dřeviny v krajině.
Většina kurzů je poskytována zdarma, a to díky podpoře Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a Zlínského kraje.
„Navazujeme na brněnskou tradici Domu ochránců přírody, kde sídlí ZO ČSOP Veronica, kde se také setkávají přátelé přírodních zahrad,“ těší se na připravovaný cyklus organizační ředitelka Centra Jana Tesařová, „teoretické znalosti získané na setkáních v zimních měsících zúročí nejen účastníci, ale i my – okolí nově postavené budovy je připraveno na výsadby trvalek, bylin i zeleniny. Záhony po úplném zapěstování budou – doufejme – lahodit nejen oku, ale leckteré rostliny budeme moci využít při ozdobě interiéru Centra či při přípravě pokrmů pro návštěvníky.“
Bližší program seminářů najdete na webové stránce www.veronica.cz/hostetin.

Kontakt: Věra Pospíšilíková, vera.pospisilikova@veronica.cz, 732 503 852

Permakultura označuje odpovědný přístup člověka k sobě samému a svému okolí.
Je založena na vzájemné spolupráci lidí a přírody, která je prospěšná nejen člověku, ale i krajině kolem něj. Permakulturní principy nám umožňují vytvářet ekologicky zdravé a prosperující systémy ve všech sférách života - od plánování lidských sídel a staveb, zahrad, polí až po ekonomické a společenské systémy.
Úvodní kurz permakulturního designu zodpoví absolventům jak jim mohou být přírodní systémy prospěšné, jak je možné efektivněji hospodařit na zahrádce na vesnici i ve městě, jaké existují ekologické materiály a technologie pro stavby, jak mohou vzájemně spolupracovat lidé z měst a vesnic.

Obec Hostětín (230 obyvatel) leží na úpatí Bílých Karpat mezi Bojkovicemi a Slavičínem. Území patří do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, která byla v roce 1996 zařazena i mezi Biosferické rezervace UNESCO.
Již léta Hostětín funguje jako faktické centrum modelových ekologických projektů pro venkov - rok od roku roste počet návštěvníků, kteří sem zamíří za ekologickými projekty. Hostětínskými lákadly jsou první kořenová čistírna odpadních vod v regionu, restaurovaná sušírna ovoce, solární kolektory, výtopna spalující dřevní štěpku, na níž jsou napojeny téměř všechny domácnosti ve vsi, moštárna zajišťující využití úrody jablek ze širokého okolí, užití slámy coby tepelné izolace, začlenění dřevěných soch do krajiny a nově též úsporné a minimálně rušící veřejné osvětlení. Tyto projekty jsou vždy dílem několika partnerů, jejich nositelem je většinou obec Hostětín nebo Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Co chybělo, bylo školící zázemí, kde by se o výše jmenovaných projektech dalo hovořit bez ohledu na počasí, pořádat semináře, zkoumat a monitorovat výsledky projektů, sdílet zkušenosti nebo si prohlížet dokumenty. Popsaný vzdělávací program dostal v ZO ČSOP Veronica jméno Centrum modelových ekologických projektů pro venkov.
Požadavkem na novou budovu bylo získat přednáškový (společenský) sál, kuchyni, kancelář s knihovnou a ubytovnu a zároveň docílit tzv. pasivního standardu – energeticky velmi úsporná budova, souladu s možnostmi pozemku a okolními budovami a navíc demonstrovat různé stavební a provozní technologie pro udržitelné stavění. Vzdělávací středisko vyhovující těmto požadavkům bylo vystavěno během 7 měsíců roku 2006. Autorem architektonického návrhu je Rakušan Georg W. Reinberg. Generálním projektantem stavby je Ivo Stolek.
Budovu vystavěla Skanska CZ a.s. a předala ji k užívání veřejnosti v listopadu 2006.
Více na www.veronica.cz/hostetin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů