Pátek, 29. března 2024

Bývalý šéf Greenpeace nyní pomáhá Royalové

Bývalý šéf Greenpeace nyní pomáhá Royalové
Býval ekologickým militantem, jako by chtěl dostát svému jménu. Zní: Bruno Rebelle. Teď musel chování zjemnit. V prosinci se stal devětačtyřicetiletý Rebelle poradcem prezidentské kandidátky Segolene Royalové pro otázky ochrany přírody. Vystudovaný veterinář (povolání si zvolil už v sedmi letech) i významný aktivista hnutí Greenpeace posílil dojem, že Royalové na ekologii záleží.
Jeho přednosti? Pracovitost, spolehlivost. Budou se mu podle všeho hodit.
Preference Royalové uvadají a její tým přemýšlí, co s tím. Navíc: ekologická témata budou pro mnohé Francouze v kampani před dubnovým hlasováním rozhodující.
"Francouze stále víc zajímá ochrana přírody, v této kampani proto sehraje téma výraznější úlohu než kdykoli v minulosti," prohlásil Daniel Richard, šéf francouzské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
Milovník zvířat a horských túr Rebelle ale byl katapultován do centra pozornosti i z jiného důvodu.
Jedno z nejvážnějších obvinění, kterým čelí soupeř Royalové, ministr vnitra Nicolas Sarkozy, naznačilo, že jemu podřízení policisté Rebella sledovali. "Ukazuje se, čeho jsou naši soupeři schopni," uvedl vzápětí Rebelle. Přidal se i stranický předseda a životní druh Royalové Francois Hollande. "Ministr Sarkozy pracuje pro kandidáta Sarkozyho," uvedl.
Představitelé policie ale opáčili, že založení složky na Rebella spadá do doby, kdy působil v Greenpeace - a v čele administrativy byli opoziční socialisté. Těm to vzalo argumenty, přinejmenším pro tuto chvíli. Ukázalo se ale, jak je ekologie citlivým tématem.
A potom je tu vzpomínka na dávný výbuch lodi Rainbow Warrior, kdy agenti tajných francouzských služeb potopili loď Greenpeace. Byl to v roce 1985 velký skandál. A vzpomíná na něj i kandidátka Royalová: její bratr Gerard patřil k agentům, kteří loď potopili.
Bruno Rebelle se proto snaží vymazat nepříjemné dozvuky staré aféry. A současně posílit dojem, že ekologie zůstává tématem, které sluší levici. I Royalová prohlásila, že ekologie zůstane v centru pozornosti.
"Mohu potvrdit, že Francie bude zemí, která bude dbát na životní prostředí," citovala ji agentura Reuters. "Pracuji ve prospěch ochrany přírody už patnáct let," připomněla svá ministerská angažmá. Slibuje zřídit nový vládní post: místopředsedu vlády pro trvale udržitelný rozvoj. Bruno Rebelle potom může být jedním z kandidátů.
Bývalý aktivista představil své vize: chce uvalit vysoké daně na kamiony, výrobce aut nutit k šetrnějším technologiím, snížit závislost na nukleární energii. Obnovitelné zdroje by měly přinést v roce 2020 dvacet procent energie.
A lidé by se měli uskrovnit. Sám vyrůstal v katolické rodině s osmi sourozenci, ví o čem mluví.
V roce 1997 se stal ředitelem pobočky organizace Greenpeace ve Francii. Od roku 2003 byl mužem číslo dvě v mezinárodním vedení organizace, procestoval Čínu, Indii i Brazílii. Proslul jako tvrdý vyjednávač. Dlouho žil jen prací, předloni se mu rozpadla rodina. Teď uvítal novou výzvu. "Chtěli, abych pokračoval v Greenpeace, ale cítil jsem, že po devíti letech potřebuji změnu," vysvětlil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů