Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekologie. Americký prezident Bush opět pohrozil zpřísněním limitů pro spotřebu paliva vozů, prodávaných na americkém trhu. Zatím jen stanovil cíl dosáhnout do roku 2017 snížení celkové spotřeby motorových paliv o 20 procent. Vlivná environmentalistická skupina Union of Concerned Scientists navrhuje zpřísnění limitu pro průměrnou spotřebu všech prodávaných vozů (tzv. CAFE standard) ze stávajících 8,6 litru na 6,2 litru, a to do deseti let. Navíc se schyluje ke zrušení výjimky pro tzv. light trucks, z níž zatím těží americké automobilky, hlavně Ford. Bushův plán proto těžce narazí na vlivnou americkou automobilovou lobby.
Tamní domácí automobilky jsou oproti konkurenci v těžké defenzívě. Posledním příkladem jsou právě oznámené ceny full-size pickupu Toyota Tundra. Ten je zhruba o 10 % dražší než srovnatelné domácí vozy - jen proto, že Toyota je i v této kdysi americké doméně vnímána jako prestižní značka.

V roce 2006 oddělení čínských celnic pro boj proti pašování vyšetřovalo případy pašování odpadků ze zahraničí. Zachytilo více než 8000 tun zahraničních odpadků včetně průmyslových i organických.
Příslušný odpovědný činitel prohlásil, že čínské celnice, které zachytily pašované odpadky, přispěly k boji proti ilegálnímu dovozu zahraničních odpadků do Číny, ochraně životního prostředí i normálního ekonomického pořádku.
Podle informace většina pašovaných zahraničních odpadků cestovala do Číny mořskou dopravou, byla ze zemí Evropy, USA, Korejské republiky, Japonska atd.. Většinou šlo o průmyslové a organické odpadky.

V Pardubicích bude už brzy možné třídit bioodpad. V jarních měsících rozmístí magistrát po krajském městě kontejnery na tuto velmi cennou surovinu, kterou lze využít nejenom jako hnojivo půdy ale i při výrobě tepla a elektřiny. Vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča říká, že projekt třídění bioodpadu je zaměřen na části Pardubic se zástavbou rodinných domů.
Ve vytipované lokalitě zájemci o tuto činnost dostanou druhou poplenici. Do této druhé popelnice budou odkládat pouze právě bioodpad, můžou to být právě zbytky z kuchyně, případně i ze zahrádek atd. Tato popelnice bude zdarma svážena v pravidelných dnech svozu a bude tento odpad likvidován právě na zmíněné městské kompostárně v Dražkovicích. Ty účastníci toho projektu si budou moci zpět odebrat i určité množství kompostu také zdarma.

Přelouč - Dlouhá léta plánovaný kanál u Přelouče, který má umožnit splavnění Labe až do Pardubic, se dostal do zamotané situace. Na jedné straně investor stavby za zhruba dvě miliardy korun vybral zhotovitele, kterým je silná společnost Skanska, na straně druhé není vůbec jisté, zda se vodní stavba vůbec uskuteční. Ojejím osudu bude totiž velkou měrou rozhodovat nový ministr životního prostředí Martin Bursík, který se bude opětovně zabývat udělením či naopak neudělením ostře sledované výjimky.
Jeho předchůdce Libor Ambrozek před dvěma a půl lety výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny - v rozporu s názorem své rozkladové komise - povolil. Ekologičtí aktivisté ze Svobody zvířat a Dětí Země se však obrátili na Městský soud v Praze a ten vloni v únoru výjimku, která povolovala stavební zásah v biotopu s chráněnými živočichy a rostlinami, zrušil. Nedávno jmenovaný ministr životního prostředí Martin Bursík se tedy bude ožehavou záležitostí tříkilometrového kanálu zabývat znovu. Ve středu přitom rozkladová komise opět nedoporučila udělení výjimky.

OSLO Někdejší americký viceprezident Al Gore byl za svoji celosvětovou iniciativu v boji proti globálnímu oteplování nominován na letošní Nobelovu cenu za mír. Osmapadesátiletý Gore se iniciativami souvisejícími s ochranou životního prostředí zabýval již při svém působení ve vládě Billa Clintona. Od roku 2001 přednáší veřejnosti po celém světě o nebezpečí spojeném s globálním oteplováním. Gore napsal knihu Země na misce vah: Ekologie a lidský duch.

Další případ výskytu ptačí chřipky byl po určité době klidu zaznamenán v Maďarsku, na kozí farmě v oblasti Csongrád. Testy potvrdily přítomnost nebezpečného viru H5N1. Situací se zabývaly i příslušné pracovní skupiny Evropské komise, které projednávaly i opatření přijatá maďarskou stranou (3 km ochranná zóna a 10 km monitorovací oblast). Loni se s virusem ptačí chřipky muselo vyrovnat 14 států EU. Naposledy byl virus ptačí chřipky diagnostikován loni v srpnu v drážďanské zoologické zahradě.

Studenti Fakulty elektrotechniky a informatiky ostravské Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostravy vyvíjejí speciální systém, který bude varovat před povodněmi. Lidé díky němu v době záplav zjistí, jak velká povodňová vlna zasáhne třeba právě jejich dům a kdy k nim dorazí. Dle děkana fakulty Ivo Vondráka by měl být tento takzvaný systém počítačové simulace přírodních katastrof po dokončení všech prací volně přístupný na internetu.
Moravskoslezský kraj dotoval vývoj patnácti miliony korun. "Systém bude modelovat a předvídat vývoj povodňových situací, po dopracování ale může sloužit také k simulaci vývoje velkých požárů," dodal Vondrák.
Nyní studenti připravují prototyp zaměřený na povodí říčky Stonávky. "Pak zřejmě vznikne příležitost pro firmy, aby se projektu chopily a rozšířily jej na celý kraj," řekl Vondrák. O spolupráci mají zájem zejména společnosti ze sdružení IT Cluster, které spojuje velké i menší firmy zaměřené na informační technologie.

Lesopark Osmička v Lovosicích zřejmě přijde o 114 stromů. Vzrostlé topoly kanadské chce radnice vykácet kvůli tomu, že ohrožují chodce i další, kteří se v této odpočinkové zóně pohybují. Jak uvedl místostarosta Vladimír John, stav většiny stromů je špatný.
Město si nechalo zpracovat odborný posudek a než jeho odbor životního prostředí rozhodne, čeká ještě na vyjádření ústecké Agentury ochrany přírody a krajiny.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů