Úterý, 19. března 2024

Chirac navrhl zvláštní agenturu OSN pro životní prostředí

Chirac navrhl zvláštní agenturu OSN pro životní prostředí

 Paříž - Francouzský prezident Jacques Chirac dnes navrhl vytvoření Organizace Spojených národů pro životní prostředí, která by řídila světové úsilí o zvládání ekologických problémů. Vyslovil se tak na zahájení dvoudenní mezinárodní konference svolané do Paříže právě s cílem tuto jeho už delší dobu propagovanou iniciativu podpořit. Na konferenci je zastoupeno více než padesát zemí včetně České republiky.

Chirac řekl, že s řešením problémů životního prostředí už nelze váhat, že už není čas na řešení polovičatá a že je zapotřebí "revoluce myslí", aby se člověk přestal považovat za "majitele přírody" a začal se k ní chovat rozumně. Poukázal na příklad Mayů a některých dalších starých civilizací, na jejichž zániku se podílely změny počasí, a řekl, že podobný by mohl být i osud lidstva, pokud svůj přístup k přírodě nezmění.

Organizace, jejíž vytvoření navrhl, by podle něj měla být vybavena politickým mandátem ke koordinaci a řízení celosvětového úsilí o zvládání problematiky životního prostředí.

Konference bude v sobotu zakončena vydáním "Pařížské výzvy" ve prospěch takového kroku. Jeho prosazováním má být pověřena "průkopnická skupina" asi dvaceti zemí. Chirac se vyslovil také pro to, aby byla v OSN přijata "charta ekologických práv a povinností".

Modelem pro organizaci, kterou Chirac navrhuje, jsou dle francouzského tisku jiné specializované agentury OSN, jako jsou Světová zdravotnická organizace nebo Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Podle tisku by tato organizace také vytvářela pro danou oblast normy a - proč prý ne - i přijímala sankce za jejich nedodržování.

Právě to je ale zároveň označováno za důvod zdrženlivosti některých států k Chirakově myšlence. Jmenovány jsou především USA, které se nejvíc podílejí na znečišťování životního prostředí planety, ale také Čína, Rusko a Brazílie. Země Evropské unie prý tento záměr v různé míře podporují. List Le Figaro nedávno zapochyboval, zda Chirakův projekt přežije jeho brzký odchod z Elysejského paláce.

Konference začala vzápětí poté, co byla rovněž v Paříži zveřejněna zpráva Mezinárodního panelu pro klimatické změny (IPCC), která dokumentuje změny klimatu ve světě, přináší varovné předpovědi pro budoucnost a potvrzuje tak oprávněnost Chirakovy analýzy situace.

Českou delegaci na zasedání vede náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů