Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík: Zateplit domy a topit biomasou

Bursík: Zateplit domy a topit biomasou
Jen několik hodin poté, co experti OSN na pařížské konferenci uvedli, že za globální oteplování může na devadesát procent lidstvo, představil ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených) plán svého resortu, jak může přispět k ochraně klimatu Česko.
"Mezi nejproblematičtější oblasti patří zhoršující se stav ovzduší a klimatu Země. Hlavní příčiny vidím v rostoucím znečištění z dopravy a lokálních topenišť, v neefektivním zacházení s energií a nedostatečném využití obnovitelných zdrojů energie," říká Bursík.
Pro snížení emisí oxidu uhličitého chce ministerstvo změnit hned několik věcí. Stát bude dotovat zateplení budov nebo výměny oken, tím se uspoří energie. Ministerstvo chce zavést dotace pro domácnosti, které přestanou topit uhlím a nahradí je biomasou (dřevem, štěpkou, peletami) nebo solárními kolektory na ohřev teplé vody či tepelnými čerpadly. S tím souvisí i návrh na snížení DPH na dřevo a štěpku k vytápění domácností. Tyto obnovitelné zdroje mají začít konkurovat uhlí, plynu a elektřině. Podobný návrh už předložila skupina poslanců sněmovně.
Od ledna 2008 přibude daň za teplo z uhlí, plynu a elektřiny, o dva roky později pak chce ministerstvo další daň - za emise oxidu uhličitého. Její obdobu - poplatek za znečištění při topení uhlím, platí lidé už dnes.
Stát už také podle Bursíka nebude podporovat stavbu nových skládek a spaloven komunálního odpadu. Naopak podpoří třídění bioodpadu a budování kompostáren.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů