Úterý, 23. dubna 2024

Vztah těžby a územního plánování

Vztah těžby a územního plánování
Jihomoravský kraj - V lednu 2007 začala Těžební unie realizovat v Jihomoravském kraji unikátní vzdělávací projekt zaměřený na vliv nové evropské i české legislativy na činnost těžebního a strojírenského průmyslu. Formou přednášek i diskusních workshopů s odborníky si klade za cíl informovat zástupce podnikatelských subjektů o chystaných změnách tak, aby jejich adaptace na nové podmínky byla co nejefektivnější. Do konce května 2008 vystoupí na celkem šesti seminářích odborníci z akademického prostředí, státní správy či institucí Evropské unie a evropských oborových asociací, kteří budou popisovat vliv implementačního procesu na průmyslové sektory. Na druhé straně pak zástupci firem budou referovat o praktických problémech spojených se zaváděním nových předpisů. Semináře budou organizovány po celém Jihomoravském kraji tak, aby i malé a střední podniky mohly s minimálními náklady delegovat své zástupce do tohoto projektu. Materiály použité přednášejícími budou publikovány v tištěné i elektronické podobě a tím bude zajištěna dlouhodobá využitelnost prezentovaných poznatků a průmyslové subjekty budou mít snadný přístup k těmto informacím.
První seminář s tematickým zaměřením "Vztah těžby a územního plánování" se uskuteční ve dnech 21.-22. března 2007 v hotelu Skalní mlýn v Moravském krasu. Výběr této lokality umožní kromě teoretických přednášek realizovat i praktickou exkurzi. Konkrétní náplň semináře bude tvořena přednáškami o územním plánování, problematikou chráněných území sítě NATURA 2000 a chráněných krajinných oblastí (CHKO) v České republice s konkrétními příklady aplikace na oblast Moravského krasu a oblast Tovačovských jezer. Jako přednášející vystoupí zástupci Ministerstva životního prostředí České republiky, pracovníci CHKO Moravský kras, odborníci z Univerzity Palackého a Masarykovy univerzity, pracovníci Českomoravských štěrkoven, a.s., či zástupci evropské asociace EUROMINES. Díky tomuto složení přednášejících bude možný komplexní pohled na danou problematiku s relevancí maximálního zachování důrazu na udržitelný rozvoj průmyslu a ochranu životního prostředí. Součástí semináře budou i diskusní workshopy, kde zástupci firem budou moci diskutovat konkrétní problémy s přednášejícími. Přednášky z tohoto semináře budou následně zveřejněny i na internetových stránkách Těžební unie www.tezebni-unie.cz přímo v sekci věnované celému vzdělávacímu projektu. Na tento seminář následně naváže Těžební unie seminářem s tematickým zaměřením na monitoring životního prostředí v lomových provozech. Cílem druhého workshopu, který se uskuteční v červnu 2007, bude zmapovat technicky i ekologicky nejlepší systémy monitoringu na konkrétních příkladech lomů či provozů. Pozvánku na aktuální seminář je možné najít na internetových stránkách Těžební unie www.tezebni-unie.cz.


O vodě, o trávě, o lese...
Brno - Refrén známé Nohavicovy písničky o kometě jako by se přímo hodil k novému tématu Ekologických veletrhů Brno. Své síly spojili odborníci všech důležitých institucí a společně se budou prezentovat právě na brněnském výstavišti koncem května. V rámci mezinárodního veletrhu ENVIBRNO a mezinárodní výstavy VODOVODY-KANALIZACE se budou podílet na řadě programů, které osvětlí veřejnosti mj. i následky tzv. ekologických katastrof a možnosti, jak jim čelit. "Skladba Ekologických veletrhů Brno znamená propojení výstav ENVIBRNO a "VOD-KA" (výstava VODOVODY-KANALIZACE). Nabízí se přímo spojení v oblasti vody - od ochrany vodních zdrojů a jejich zabezpečení k využití v umělém oběhu, tedy v zásobování obyvatel a uzavření oběhu vody vyčištěním," řekl vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstva zemědělství ČR, RNDr. Pavel Punčochář, CSc.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů