Pátek, 19. dubna 2024

Kalamita spolkne 116 milionů

Kalamita spolkne 116 milionů
Na likvidaci následků lednové větrné smrště, která citelně poškodila lesy v národních parcích Krkonoše a Šumava uvolní vláda 116 milionů korun. Ministři o tom rozhodli na včerejším zasedání.
Po orkánu z poloviny ledna zůstalo ve státních lesích v Česku nejméně pět milionů metrů krychlových polomů - tedy zhruba dvě třetiny letošní plánované těžby. Obrovské škody napáchala vichřice hlavně v obou největších českých pohořích. Krkonošský národní park dostane od vlády 28 milionů, na Šumavu půjde podle ministra životního prostředí zbylých 88 milionů korun.
V pěti krajích včera skončil stav nouze, který 25. ledna vyhlásila vláda kvůli rychlému zpracování dřeva spadaného po vichřici.
Odvolání stavu nouze ovšem neznamená zpřístupnění všech lesů. Například do některých lesů hlavně na Šumavě se lidé nepodívají ještě několik měsíců. Dřevorubci totiž nestihnou do letní sezony kalamitu zpracovat.
Už nyní vědí správci o 70 kilometrech cest, kam turisty nepustí. Vyčištěných je ale již 250 kilometrů stezek, kam se lidé budou moci vydat. V rekreačních oblastech na území, pro které platil stav nouze, byli poškozeni někteří provozovatelé rekreačních zařízení. Přestože po vichřici napadl tolik očekávaný sníh, v řadě míst nemohly být spuštěny lyžařské vleky a nemohly se upravovat běžecké tratě, procházející lesem.
Z pohromy naopak profitují těžební společnosti. Zatímco ještě na přelomu roku mnohé z nich počítaly s propouštěním lesních dělníků, nyní naopak nové pracovníky hledají. Stav nouze totiž umožnil podniku Lesy ČR zadávat práce bez výběrových řízení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů