Pátek, 29. března 2024

Zdeněk Bakala se zbavil maďarské elektrárny

Zdeněk Bakala se zbavil maďarské elektrárny
Investiční skupina RPG, jejímž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala, prodala svůj 85procentní podíl v maďarské energetické společnosti Pannonpower Holding.
Novým majitelem se stala Dalkia Energia, maďarská dceřiná společnost francouzské firmy Dalkia. Cena nebyla zveřejněna.
Dalkia Energia v rámci transakce vykoupila také zbývajících 14,9 procenta akcií Pannonpoweru od menšinových akcionářů. Ani cena této transakce nebyla zveřejněna.
Skupina Pannonpower Holding je tvořena především elektrárenským komplexem v jihomaďarské Pécsi s kapacitou 190 megawattů elektrické energie. Prodej energetické společnosti se uskutečnil poté, co skončila její rozsáhlá restrukturalizace. Loni po obnově a přechodu od uhelného provozu ke spalování biomasy a zemního plynu vykázala dříve ztrátová elektrárna Pécs zisk 85 milionů dolarů.
RPG je soukromým investičním holdingem, který se zaměřuje na oblasti těžby uhlí, výroby energie, dopravy a nemovitostí v regionu střední a východní Evropy. Vlastní ho skupina mezinárodních institucionálních a soukromých investorů v čele s Bakalou. Významným podílníkem RPG je londýnský fond přímých investic Crossroads.
Skupina RPG zahrnuje společnost New World Resources, která je stoprocentním vlastníkem černouhelné těžební společnosti OKD, železničního přepravce OKD Doprava a firmy DPB, jež se specializuje na distribuci metanu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů