Pátek, 19. dubna 2024

Setuza opět změnila majitele

Setuza opět změnila majitele

Ani probíhající exekuce nezabránila tomu, že přední potravinářská firma Setuza změnila majitele. Firmu koupila společnost Campaspol - již spolu vlastní česká chemička Spolchemie a německý výrobce biopaliv Campa Biodiesel.
Setuza sice dluží státu přes čtyři miliardy korun, ale je cenná především jako klíčový tuzemský výrobce surovin pro biopaliva.
Transakci financuje i společnost PPF Investments, jež spravuje také část peněz nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Roli Pitra převzal Sisák?
Firmu Český olej, který Setuzu ovládá, prodávala společnost M.L.Moran. Její majitelé ani kupci cenu nesdělili. Podle neoficiálních informací získal loni Moran Český olej, ovládaný kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem, za zhruba za dvě miliardy korun. "Dostali jsme od Campaspolu atraktivní nabídku. Na Setuze jsme slušně vydělali," tvrdí nyní Zdeněk Šmejkal, spolumajitel Moranu.
Po odkoupení Setuzy by se majitelé Campaspolu a PPF Investments měli podělit o vliv rovným dílem. Mluvčí německé Campy Rupert Schmid již potvrdil, že jejich podíl v Setuze představuje třetinu a stejně mají mít podle informací HN i PPF Investments a společnost Via Chem, která ovládá Spolchemii. Neoficiální informace hovoří o tom, že v budoucnu by se majetkový podíl Campy a PPF Investments měl zvyšovat. "Jsme teď finančními partnery obou strategických vlastníků. O Setuzu jsme měli zájem už předtím, a do budoucna jsme připraveni se finančně podílet na jejím dalším rozvoji," uvedl Pavel Kuta z PPF Investments.
Mediální zástupce Via Chemu Jan Sotona zdůraznil, že Pitr ve Via Chemu nemá žádný vliv. Spekulovalo se totiž o tom, že Pitr, čekající na nástup do vězení za daňové delikty, má stále vliv nejen v Setuze, ale i ve Spolchemii. Jeho osoba byla přitom "bezpečnostním rizikem", a tím i důvodem, proč se vláda v listopadu rozhodla vymáhat dluh Setuzy exekucí.
Pitr ale připouští, že jeho dobrý známý je Petr Sisák. Ten je znám rovněž jako podnikatel se spornou pověstí. Podle neoficiálních informací stojí také za Via Chemem. Sisák s novináři nehovoří. Sotona uvedl, že akcionářská struktura Via Chemu není veřejnou informací.

Gandalovič chce víc peněz
Stěžejní je přitom pro Setuzu přežít exekuci - to znamená vyřešit dluh u státu. "Krátkodobým cílem je ukončit exekuci a dosáhnout dohody s věřiteli," potvrdil Sotona.
Také ministr zemědělství Petr Gandalovič je pro dohodu s novými vlastníky. "Nyní je míček na straně majitele. Můžeme se domluvit, pokud druhá strana nabídne za dluh významně víc než dosud," říká.
Moran zatím za pohledávku dával 850 milionů korun. Do hry teď vstoupí PPF Investments. Ta dokonce už loni vyhrála tendr na dluh - nabízela 815 milionů. Měla přitom zároveň i opci na koupi akcií Pitrova Českého oleje. Vláda premiéra Paroubka ale tendr nakonec zrušila.
Další budoucnost Setuzy pak bude záležet i na záměrech Campy. Ta buď Setuze umožní přístup na další trhy, už teď jí pomáhá vyvážet surovinu pro bionaftu do Německa, anebo může výrobu svého dosavadního konkurenta naopak utlumit. "Strategickým cílem v Setuze je posílení výroby olejů a biopaliv," prohlašuje nyní Sotona. Také Gandalovič váže vypořádání dluhu i na to, že Setuza pojede dál a zajistí svým lidem práci.


Poslední rok Setuzy
Leden 2006 - PPF Investments má opci na koupi akcií firmy Český olej. Jejím prostřednictvím ovládá Setuzu podnikatel Tomáš Pitr.
Květen 2006 - Stát vyhlašuje výběrové řízení na dluh Setuzy přesahující čtyři miliardy korun.
Červenec 2006 - V tendru vítězí AB Credit ze skupiny PPF s nabídkou 815 milionů, třetí je Campaspol se 702 miliony. Vláda ale tendr ruší.
Září 2006 - Od Pitra kupuje Setuzu společnost M.L.Moran.
Listopad 2006 - Na návrh vlády posílá soud Setuzu do exekuce.
Únor 2007 - Moran oznamuje, že Setuzu koupil Campaspol, za finančního partnerství PPF Investments.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů