Čtvrtek, 28. března 2024

Třídění odpadu bude šetřit peněženky

Třídění odpadu bude šetřit peněženky

Litoměřicko - Každá tuna komunálního odpadu uložená na skládku letos podražila o sto korun. Pokud ale lidé odpad třídí, chovají se nejen ekologicky, ale i ekonomicky.

"Jeden kilogram netříděného komunálního odpadu stojí 40 haléřů," říká Martin Hinterholzinger, jednatel společnosti BEC odpady v Prosmykách. "Dá se předpokládat, že se poplatek bude do budoucna stále zvyšovat," dodává.

Přesto občané Litoměřic, Roudnice nad Labem a Lovosic letos více peněz za komunální odpad nezaplatí. "Oplátkou je ale třeba, aby lidé odpad více separovali, protože čím více odpadu třídí, tím vyšší příspěvek za jeden kilogram dostane město nazpátek," říká městský ekolog Pavel Gryndler.

Za separovaný odpad například přibylo v loňském roce za období leden až září, v porovnání s rokem 2005, do městského rozpočtu v Litoměřicích o 216 tisíc korun více.

"Kromě Litoměřic, Roudnice, Lovosic anebo Libochovic, mají dobré výsledky v separování odpadu s kapacitou nádob dvě stě a více litrů na obyvatele a čtvrtletí například obce Bechlín, Vědomice, Žalhostice, Ploskovice či Sulejovice," říká Martin Hinterholzinger.

Přestože se podíl tříděného odpadu postupně zvyšuje, objem netříděného odpadu se pohybuje na téměř stejných hodnotách. "V porovnání let 2005 a 2006 vzrostlo vloni v naší obci množství separovaného papíru o téměř čtyři tuny, skla skoro o tunu a plastů téměř o dvě tuny," sdělil místostarosta Sulejovic Luboš Maršoun. "Nárůst je to sice markantní, ovšem pokles množství netříděného odpadu u popelnic není znát," říká Maršoun. "Domnívám se, že je to tím, že přibývá balených výrobků a lidé častěji nakupují například balené nápoje. Do budoucna bychom potřebovali, aby se spolu s nárůstem separovaného odpadu množství odpadu netříděného snižovalo," dodal.

Jana Michálková
Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů