Čtvrtek, 28. března 2024

Bionafta - prestižní souboj finančníků

Bionafta - prestižní souboj finančníků
Mají biopaliva v Česku budoucnost? Vláda s podporou zatím váhá. Naproti tomu finančníci už mají jasno: biopaliva podle nich budou výborným byznysem.
Obě největší továrny na suroviny pro bionaftu totiž vlastní silní finanční investoři.
PPF Investments, spravující i peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, nyní vstupuje do Setuzy. A dalšího výrobce řepkového metylesteru pro bionaftu, Agropodnik Jihlava, ovládla už loni v prosinci dravá slovenská investiční skupina Slavia Capital.

Babiš: Přeji státu úspěch
V souboji o Setuzu prohrál další z tuzemských miliardářů, majitel petrochemického gigantu Agrofert Andrej Babiš. Netajil se tím, že firmu chce získat do svého impéria: "Uvidíme, jak vše nakonec dopadne. Uvažujeme o stavbě vlastní továrny na výrobu metylesteru v Lovosicích," říká nyní.
A na adresu konkurenční PPF dodává: "Když má teď Setuza tak silného finančního partnera, jistě se státu nyní podaří vymoci za pohledávku Setuzy co nejvíc peněz."
Setuza je stále v exekuci kvůli čtyřmiliardovému dluhu u státu. PPF Investmensts proto teď bude muset o vyřešení dluhu vyjednávat - a nakonec platit.

Campa: Setuzu nezavřeme
Ovšem nový majitel Setuzy ovládne i téměř celý český trh s bionaftou. Jihlavský Agropodnik má kapacitu asi 70 tisíc tun metylesteru. Setuza teď zhruba 50 tisíc. "Ale už v květnu spustíme zkušební provoz další továrny s kapacitou sto tisíc tun," potvrzuje mluvčí Setuzy Marie Logrová.
Pro příští léta, kdy má podle vládního záměru biosložka nahradit několik procent klasické nafty, je dostačující produkce kolem dvou set tisíc tun metylesteru.
Spolu s PPF Investments a ústeckou chemičkou Spolchemie nyní v Setuze získal podíl i německý výrobce biopaliv Campa.
Firma včera vyvrátila spekulace, že by chtěla Setuzu jako konkurenta zavřít. Sama vyrábí 75 tisíc tun metylesteru, ale v bavorském Straubingu už letos otevře továrnu na dvě stě tisíc tun této látky.
"Přesto budeme mít ještě větší poptávku po bionaftě, než vůbec stačíme uspokojit. Setuza je strategická investice, výrobu v ní určitě nechceme brzdit. Naopak ještě zlepšíme logistiku a obě společnosti se budou na středoevropském trhu doplňovat," řekl HN René van der Poel, obchodní šéf Campy ve Straubingu.
Setuza tak má perspektivu. Rozhodující teď bude, jak se PPF Investments podaří vyřešit otázku čtyřmiliardového dluhu. A také zbavit Setuzu nálepky firmy, jež má nejasné vlastníky.

Nezdolný Pitr
Až do loňska totiž Setuzu ovládal podnikatel Tomáš Pitr. Ten je odsouzen na pět let za daňové delikty. A Pitrův kolega Petr Sisák zřejmě stojí za firmou Spolchemie, jež je teď spolu s Campou a PPF Investments třetím spolumajitelem Setuzy. Sisák se objevoval v kauzách, kde mizely stamiliony: v případu CS fondů, zkrachovalé Zbrojovky Brno nebo Ekoagrobanky.
Vláda loni navrhla bleskovou exekuci Setuzy i proto, aby Pitr nemohl dění dál nějak ovlivňovat. Hovořila o bezpečnostním riziku.
V osobě Petra Sisáka nyní ministr zemědělství Petr Gandalovič takové riziko nevidí: "Jednak, pokud vím, není pravomocně odsouzen jako pan Pitr. A celkově tu už nehrozí takové nebezpečí, jako před vyhlášením konkurzu." S novými majiteli chce Gandalovič o dluhu vyjednávat exkluzívně.
I noví vlastníci Setuzy se ovšem nějak musí vypořádat s Pitrem. Už proto, že ovládá firmu Cinergetika. To je vlastně malá elektrárna v Ústí nad Labem, na níž je ovšem závislá Setuza. Mimochodem - Pitrově skupině prodala Cinergetiku právě slovenská finanční skupina Slavia Capital.


Kdo je kdo v souboji o českou bionaftu
setuza
Klíčový výrobce řepkového metylesteru - suroviny pro bionaftu. Firma je v exekuci kvůli více než čtyřmiliardovému dluhu vůči státu. Ale letos má celkem vyrábět 150 tisíc tun metylesteru, skoro tři čtvrtiny předpokládané tuzemské spotřeby.
agropodnik jihlava
Dosud největší výrobce metylesteru s roční kapacitou téměř 70 tisíc tun.
campa biodiesel
Německý výrobce biopaliv, teď ovládá třetinu Setuzy. Zatím vyrábí 75 tisíc tun metylesteru, ale v Bavorsku letos spustí kapacitu 200 tisíc tun.
Spolchemie
Česká chemička, kupovala Setuzu s Campou, má v Setuze také třetinu.
ppf iNVESTMENTS
Investiční skupina, spravující i peníze Petra Kellnera. Financuje transakci se Setuzou pro Campu a Spolchemii, bude mít v Setuze také třetinu.
Slavia Capital
Slovenská investiční skupina, loni v prosinci koupila 91 procent akcií Agropodniku Jihlava.
Agrofert
Petrochemický gigant Andreje Babiše, který usiloval o Setuzu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů