Sobota, 20. dubna 2024

Do EU byl zakázán dovoz ptactva chyceného ve volné přírodě

Do EU byl zakázán dovoz ptactva chyceného ve volné přírodě
Ačkoli je hlavním cílem tohoto opatření zabránit šíření nemocí, které volně žijící ptáci přenášejí, pochvalují si ho i ochránci životního prostředí. Díky zákazu se totiž výrazně omezí také ilegální obchod, který ohrožuje některé přísně chráněné ptačí druhy.

Podle nových pravidel schválených Evropskou komisí v polovině ledna se od července nebudou do EU smět dovážet ptáci chycení ve volné přírodě.


Podle organizace pro ochranu ptáků BirdLife se v současné době každý rok prodá 800.000 kusů nejohroženějších ptačích druhů chráněných Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Po 1. červenci by mohl počet dovezených ohrožených ptáků klesnout na pouhých několik stovek ročně; nadále je totiž do Evropy budou smět přivézt pouze zoologické zahrady a někteří chovatelé.


Prakticky se zastaví také obchod s ptáky, kteří na seznamu CITES nefigurují a kterých se podle odhadů BirdLife dosud každoročně prodalo asi jeden milion. Odhadem polovina těchto ptáků přitom uhyne už během přepravy a nikdy nedoputuje na místo určení.


Evropská unie dovoz volně žijících ptáků zakázala především s ohledem na choroby, které tito ptáci přenášejí. Patří k nim například i obávaná ptačí chřipka.


Přísnější pravidla se budou vztahovat i na dovoz ptáků chovaných v zajetí. Ti budou smět do Evropy putovat pouze ze zemí, které detailně sledují jejich zdravotní stav. Po převozu navíc ptáky s výjimkou komerčně chované drůbeže čeká 30denní karanténa.

Autor/ři: mab-iHNed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů