Pátek, 29. března 2024

Tisíce lidí chce víc třídit odpad

Tisíce lidí chce víc třídit odpad
Jižní Čechy - Už 2000 občanů podepsalo petici, která si přeje lepší třídění a další zpracování odpadu v jižních Čechách.
"Sběr podpisů pod tuto petici jsme zahájili dne 22. srpna 2006. V Jihočeském kraji se nachází třicet sedm sběrných míst , kde mohou zájemci tuto petici podepsat," uvedla za organizátory Růžena Šandová z Hnutí Duha.
Petice je určena radě a zastupitelstvu Jihočeského kraje a může si už připsat jeden dílčí úspěch. Společnost E. ON ustoupila od záměru stavby spalovny odpadu v Mydlovarech, proti které petice také protestuje.
"Ustoupila od této lokality, ale ne od projektu spalovny," zdůraznila Růžena Šandová.
Petici již podle organizátorů podepsali například senátor a nynější ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, českobudějovický biskup Jiří Paďour nebo malíři a kreslíři Václav Johanus a Jaroslav Kerles či zpěvačka Pavlína Jíšová.
Podle Duhy jsou lidé nespokojeni s dostupností nádob na třídění odpadu. Aktivisté upozorňují i na to, že paušální úhrada poplatku za svoz a likvidaci odpadu nemotivuje ke třídění. Ekologům také vadí, že se málo třídí bioodpad.
"Příkladem města, kde třídí bioodpad, je jihočeský Písek. Město Blatná přispívá svým občanům na koupi kompostéru," ocenila Šandová.
Například krajský úřad v roce 2005 rozmístil do všech svých budov sedmaadvaceti osad speciálních nádob na papír a plasty a lisů na plastové lahve. V loňském roce jeho zaměstnanci odložili v úřadu do zvláštních nádob 4,8 tuny plastů.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů