Pátek, 19. dubna 2024

Nezákonné nakládání s odpady ve zdravotnickém zařízení

Nezákonné nakládání s odpady ve zdravotnickém zařízení

Kontrola zdravotnických zařízení spadá pod trvalý dohled kontrolních orgánů zejména z důvodu produkce nebezpečných infekčních odpadů. Každá kontrola je pak orientována zejména na charakter, původ nebezpečných odpadů dle poskytované zdravotnické péče a na způsob nakládání s nimi.

V roce 2006 provedla Česká inspekce životního prostředí OI Ostrava kontrolu zdravotnického zařízení - Sdružené zdravotnické zařízení Krnov - dle zákona č. 185/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů, a to v provozovně nemocnice Krnov a nemocnice Město Albrechtice.

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, jakožto zařízení čítající 4 provozovny a poskytující široké spektrum zdravotnické péče akutní, lůžkové i ambulantní, však svým přístupem k otázkám ochrany životního prostředí byla varujícím příkladem. Za tímto výsledkem může stát soudobý moderní trend kumulovaných funkcí.

ČIŽP po provedených kontrolách, kdy bylo zjištěno celkem sedm porušení zákona o odpadech, spočívající zejména v nepovolené manipulaci s odpadem placenta, míšení odpadů ostatních a nebezpečných, stejně jako míšení dvou odpadů infekčních bez příslušného správního rozhodnutí, zahájila správní řízení a uložila celkem sedm sankcí v celkové výši 280 000,- Kč. Uvedená celková pokuta byla rozhodnutím odvolacího orgánu MŽP v odvolacím řízení potvrzena.

Výsledky kontrolní činnosti ČIŽP zaměřené na nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních jsou postupně vyhodnocovány. Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že při provádění opakovaných kontrol v těchto zdravotnických zařízeních jsou zjištěné nedostatky výrazně menší a činnost ČIŽP tak přispívá nejen k ochraně životního prostředí, ale svým způsobem i k ochraně zdraví občanů.

V Praze dne 10.1.2007

Mgr. Ivana Awwadová, mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů