Sobota, 20. dubna 2024

Říman: Žádné zvláštní výjimky

Říman: Žádné zvláštní výjimky
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman tvrdí, že české podniky v minulých deseti až patnácti letech prošly takovou proměnou, že nepotřebují výjimky.


HN: Jaká bude daňová sazba, kterou vláda uvalí na elektřinu a uhlí?
Politická dohoda zní, že to v každém případě bude jen minimální sazba, která plyne z příslušné směrnice EU. Podrobné propočty, včetně dopadů na domácnosti, má připravit resort financí do konce března. Politická dohoda také říká, že v žádném případě nesmí stoupnout celková daňová zátěž, a to znamená, že by se měly snižovat jiné daně, konkrétně klesat odvody na sociální pojištění.


HN: Řada evropských států při zavádění ekologických daní uzavřela dohody s významnými podniky - pokud snižují energetickou náročnost výroby a emise, jsou od daně osvobozeny. Počítáte s něčím obdobným?
České podniky třeba emisní limity plní, navíc prošly v uplynulých deseti až patnácti letech modernizací, takže podobné dohody bych považoval za nadbytečné.


HN: Například sousední Německo ale chrání domácí průmysl, a proto neuvalilo daň na uhlí...
Německo má výjimku. Patří totiž ke "starým zemím" Evropské unie, a když si čtete směrnici EU, tak k nejzajímavějším pasážím patří právě ta o všech možných výjimkách. Všechny nebo převážná většina z nich se vztahuje právě na země původní evropské patnáctky. A nejvíc výjimek mají právě ty, které o unii nejvíc bojují - zejména Francie. Nově přistoupivší země naopak nemají prakticky žádné výjimky.


HN: Takže osvobodit od daně třeba uhlí - jak by si přály některé firmy - nelze?
Pro Česko platí jen ty výjimky, které si dokázalo vyjednat v přístupových dokumentech. A těch je jen pár. Na žádné další výjimky nemáme nárok a dosáhnout na ně už nemůžeme.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů