Pátek, 26. dubna 2024

Martin Mařík: Stát ničí lesy víc než orkán

Martin Mařík: Stát ničí lesy víc než orkán
Lesy České republiky, státní podnik, jedna z největších firem v zemi s více než sedmdesátimiliardovou hodnotou, prožívá nejtěžší krizi ve své historii. Vinna ale není lednová větrná smršť, jež porazila dvě třetiny roční produkce firmy. Lesy čtvrtý rok ničí politici a státní úředníci.
Hloubku krize ukázala rezignace vedení státního podniku v čele s Františkem Koníčkem minulý týden. Ten rezignoval poté, co antimonopolní úřad oznámil, že "zmrazí" tendry Lesů na zakázky pro soukromé firmy. Zhatil se tak úkol, s nímž Koníček do firmy před necelým rokem vstupoval.

Tendry jsou klíčem

Tendry na zakázky lesnických prací jsou alfou a omegou celé kauzy státního podniku. Od svého vzniku v roce 1992 Lesy sice spravují přes polovinu všech porostů v republice, ale samy zvládnou sotva desetinu těžby a dalších prací. Na vše ostatní potřebují soukromé firmy, které jsou na zakázkách pro státní podnik často existenčně závislé.
V roce 2003 tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas prohlásil: Staré smlouvy s firmami vylepším a zprůhledním. Nejenže ale smlouvy nezprůhlednil, naopak vytvořil podmínky pro korupční prostředí. Dosazení šéfové Lesů Kamil Vyslyšel, vystřídaný později Vladimírem Blahutou, prosazovali tendry, kde například cena nabídky měla sotva poloviční váhu.
Cíl byl jasný: Nasměrovat miliardové zakázky na firmy, jež byly v Palasově lobby. Té velel jeho bývalý asistent (spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti) Vojtěch Slówik.

Selhávající úřad

V tendrech hrál nedůstojnou úlohu antimonopolní úřad. Palasovi lidé si dali tendry u úřadu posvětit. Nejprve jim řekl - to v jeho čele stál Josef Bednář -, že nemá výhrady. Pak začal otáčet. A když se začala zakázkami zabývat i Evropská komise, nový šéf úřadu Martin Pecina tendry úplně zrušil.
Počátkem minulého roku ministr zemědělství Jan Mládek dosadil do čela Lesů Koníčka. Ten připravil tendry odpovídající zákonu o zadávání veřejných zakázek, jak chtěl Brusel i antimonopolní úřad.
Po výběrových řízeních se konečně měly začít podepisovat smlouvy. Úřad to najednou zarazil, ale neřekl jasně, zda jsou tendry špatné, nebo ne.
Nač asi čeká? Šéf nezávislého úřadu Pecina to jistě nepřizná - ale mohl by to být "politický signál", názor ministerstva, případně jím pověřeného šéfa Lesů.

Kam míří Gandalovič?

Karty jsou rozdány tak, že si Palas se Slówikem nemohou přát lepší.
Náměstkem ministra zemědělství pro lesní hospodářství, jenž ovlivňuje i chod státních Lesů, je Roman Schindler. Do funkce ho jmenoval už nový ministr Petr Gandalovič. Schindler je ale "člověkem" bývalého Palasova náměstka Karla Macha. Už dřív, ve funkci šéfa dozorčí rady státního podniku, měl s Koníčkem spory.
Pozoruhodné je i pověření dočasného šéfa Lesů po Koníčkově odchodu. Gandalovič "objevil" Jiřího Holického. Toho ale předtím vytáhl do funkce ředitele Krajského inspektorátu Lesů v Karových Varech Palas.
Gandalovič není ve funkci dlouho a není důvod pro spiklenecké teorie o spojení s Palasem a dalšími "slówikovci". Pokud ale chce státní Lesy a celý lesnický obor vyléčit, musí říznout do boláků:
Zvážit, zda je náměstek Schindler na správném místě; jmenovat do čela Lesů silného manažera, jenž ustojí tlak soukromých lesnických firem; úplně odpolitizovat dozorčí radu Lesů; a to nejtěžší: dohodnout se s Pecinou, jaké tendry platí, kdo v minulosti pochybil a ponese politickou i ekonomickou odpovědnost za možná stamilióny korun, jimiž se na neschopnosti Lesů a Pecinova úřadu budou chtít hojit soukromé firmy.
Strategie? Lesy musí být co možná vzdáleny od přímého vlivu ministerstva. Příklad? Třeba Rakouské spolkové lesy, státní akciovka. Ministerstvo je sice řídí, ale mají podnikatelskou autonomii. Tak by dal Gandalovič najevo, že nehodlá jít ve stopách svých předchůdců.

martin.marik@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů