Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská investiční banka (EIB) dnes ve své výroční zprávě mimojiné zveřejnila, na jaké projekty dala České republice nejvíce financí. Vedle protipovodňových opatření byly poskytnuty peníze i na výstavbu papírny v Opatovicích a na investice do vodovodů a kanalizací.
Banka v loňském roce půjčila České republice 959 milionů eur, což je 2,4 % z celkových 39,85 miliardy eur vynaložených na půjčky zemím Evropské unie.

Brno - Plíce světa, i tak lidé nazývají tropické deštné pralesy. O místech, kde žije nejvíce živočišných druhů, uspořádala organizace Greenpeace putovní výstavu. Akci s názvem Sedm úžasných pralesů hostí od čtvrtka i brněnská zoo. Výstava čeká na 4. března. Je rozdělena na sedm částí. äKaždá část mapuje jeden deštný prales. Je tam například amazonský deštný prales,ô vzkázal mluvčí brněnské zahrady Eduard Stuchlík.

Na letošním předním francouzském ekologickém veletrhu Pollutec v Lyonu získaly firmy Henkel a Solar společně stříbrnou cenu organizace ekologicky zaměřených časopisů EEP (European Environmental Press). Udělení této ceny představuje uznání navrženého řešení na začlenění solárních článků do ohebných střešních membrán, jakož i úspěšné realizace tohoto návrhu. Hlavním prvkem nové technologie jsou tmavě modré, lesklé solární články z tenké fólie. Lepidla a tmely Henkel značek Macromelt a Purmelt spojují tyto solární moduly se střešními membránami a utěsňují okraje. Solární panel tvoří čtyři až šest modulů, které jsou laminovány tak, aby vytvářely šest metrů dlouhou a dva až tři metry širokou nepromokavou polymerovou membránu. Panel lze snadno položit přímo z role a spojit s jakýmkoli počtem dalších panelů. Srolovatelné solární panely tak bude konečně možné instalovat i na ploché střechy.

Petici hnutí Greenpeace, která vyzývá orgány EU, aby změnily pravidla označování geneticky modifikovaných potravin tak, aby zahrnovala také mléko, vejce, maso a další potraviny, které pocházejí ze zvířat krmených geneticky modifikovanými produkty, podepsalo více než milion občanů EU. V současné době evropská legislativa požaduje označování výrobků, které obsahují stopy  GMO od 0,9 %.  Petice byla předána evropskému komisaři pro zdraví Markosi Kyprianou.

Na stránkách Evropské komise jsou k dispozici prezentace použité v rámci konference věnované evropskému programu Inteligentní energie. Kromě jiného se diskutovalo o cílech stanovených energetickou politikou EU do roku 2020, ke kterým patří snížení emisí skleníkových plynů o 20 %, zvýšení energetické účinnosti o 20 %, zajištění dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů energií na celkové spotřebě energií a desetiprocentního podílu biopaliv na spotřebě pohonných hmot.

Velká Británie informovala Evropskou komisi o výskytu viru ptačí chřipky H5N1 na svém území. Virus byl objeven na krocaní farmě v hrabství Suffolk na východě Anglie. Další testy by měly ověřit zda se jedná o stejný typ viru, který se vyskytuje v Asii. Britské úřady již přijaly příslušná opatření podle evropské legislativy (ochranné pásmo ve 3 a 10 km okruhu).

Mezinárodní panel pro klimatické změny vydal další pravidelnou zprávu zaměřenou na klimatické změny na zemi. Od počátku roku se jedná již o několikátou alarmující studii z oblasti klimatických změn, jejíž výsledky byly zveřejněny. Podle výsledků studie dojde v případě, že nevzniknou žádné další podstatné iniciativy pro snížení emisí skleníkových plynů, k růstu teploty o 1,8 – 4 OC. V minulých 100 letech přitom teplota na zemi vzrostla jen o 0,7 OC. Už samotné zvýšení teploty, které je na dolní hranici odhadovaného pásma s sebou může přinést nezvratné změny a potenciálně katastrofické dopady. Zpráva jasně uvádí, že bez jakýchkoliv pochybností dochází ke změnám globálního klimatu, přičemž v posledních 50 letech je původcem většiny klimatických změn lidská aktivita.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů