Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podpory z Programu rozvoje venkova na období 2007 až 2013 určené na ekologické zemědělství, údržbu travních porostů a další tituly z tzv. agroenvironmentálních opatření budou reálné již na jaře tohoto roku.
Rozhodl o tom ministr zemědělství Petr Gandalovič. Česká republika nyní bude čekat na souhlas Evropské komise s Programem rozvoje venkova ve znění, které schválila vláda v srpnu minulého roku.
K novým pětiletým závazkům na tzv. agroenvironmentální opatření se budou moci zájemci přihlašovat do 15. května. V tomto termínu bude také možné žádat o změnu existujících agroenvironmentálních závazků, které se tzv. překlopí z dosavadního Horizontálního plánu rozvoje venkova na nový Program rozvoje venkova pro období 2007 - 2013. Pro zemědělce, kteří požádají o toto přeřazení nebo se nově přihlásí, budou platit sazby v eurech uvedené v Programu rozvoje venkova, schváleného vloni v srpnu vládou.
Agroenvironmentální opatření zahrnují následující podopatření: postupy šetrné k životnímu prostředí, ošetřování travních porostů a péče o krajinu (zatravňování orné půdy, pěstování meziplodin a biopásy).

Mezi představitele "metafyzické ideologie environmentalismu", za které český prezident Václav Klaus považuje všechny, kdo připouštějí existenci globálního oteplování, se zařadil předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Prohlásil, že kvůli globálním změnám klimatu bude nutné dobře zvážit, komu přidělit pořádání další zimní olympiády. Klaus je mezitím na cestě do Tokia, kde se nyní podivují nad tím, že poprvé za posledních 130 let nenapadl sníh. Český prezident v Japonsku tradičně obdrží několik čestných doktorátů.

V Paříži včera začal soud s ropným koncernem Total. Francouzský stát ho žaluje o náhradu škody ve výši 153 milionů eur (skoro 4,4 miliardy korun). Tu měla způsobit havárie ropného tankeru Erika, který se v prosinci roku 1999 rozlomil u západofrancouzského pobřeží. Do moře tehdy uniklo na 20 tisíc tun těžké ropy. Zasaženy byly i pláže. Soud, který potrvá několik měsíců, bude rozhodovat hlavně o tom, zda Total nese odpovědnost za technický stav čtyřiadvacet let starého plavidla. Vedení Totalu uvádí, že na odstraňování ekologických škod, už vynaložilo 180 milionů eur.

Všeradice - Muzeum mapující dávnou historii, ale i přírodu Českého krasu v budoucnu vznikne ve Všeradicích. Vedení obce si od projektu slibuje rozvoj a zlepšení života ve Všeradicích. äMyšlenka vytvořit v obci regionální muzeum je stará zhruba rok,ô říká starosta Bohumil Stibal. ô Expozice je zatím ve fázi příprav, ale již nyní je možné říci, že bude zaměřená na historii, ale i přírodu Českého krasu,ô líčí starosta záměr, ve kterém by měli být turisté seznámeni s průřezem doby kamenné, bronzové a železné, ale také s rostlinami a dřevinami okolního kraje. Muzeum, které se právě ocitá ve stádiu zrodu či příprav, by mělo být umístěno v nevyužitých prostorách místního obecního úřadu. äNa projektu spolupracujeme s Karlovou univerzitou, ale také se starosty okolních měst a obcí,ô doplňuje Stibal, podle kterého je nutné podporovat podobné aktivity, aby měla obec možnost dále se rozvíjet. äV této chvíli na projektu postupně pracujeme,ô doplňuje.

Čínský státní úřad pro ochranu životního prostředí v prosinci loňského roku prohlásil, že v Číně se v roce 2006 zvýšil objem průmyslových exhalací.
Šéf čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Zhou Sheng-xian řekl, že ekonomický rozvoj je stále intenzivní a restrukturalizace průmyslu postupuje pomalu. Konstatoval, že investice do sektoru životního prostředí jsou stále jěště nedostatečné a jsou hlavní příčinou růstu průmyslových exhalací v roce 2006.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů