Sobota, 20. dubna 2024

Europoslanci chtějí zastavit růst odpadu

Europoslanci chtějí zastavit růst odpadu
Poslanci Evropského parlamentu včera podpořili novelu směrnice o odpadech, která chce zvrátit růst množství odpadků na starém kontinentě a zajistit jejich lepší likvidaci. Novela má členské státy přimět k tomu, aby od roku 2012 už nezvyšovaly množství odpadu, který by měly v co největší míře recyklovat.
V současnosti na každého Evropana připadá ročně 500 kilogramů komunálního odpadu. Toto množství navíc rok co rok zhruba o deset procent roste. Návrh schválený včera v prvním čtení požaduje, aby se v roce 2012 množství odpadu ustálilo a do roku 2020 se výrazně snížilo. Do roku 2020 by se také měla ve všech zemích "sedmadvacítky" recyklovat nejméně polovina odpadu, který recyklovat lze.
Češi s požadavkem unie nebudou mít větší problém, protože v současnosti produkují téměř o polovinu odpadu méně než průměrní Evropané. Množství odpadu se už nyní v ČR nijak razantně nezvyšuje. Na druhou stranu se ovšem v ČR poměrně málo odpadu recykluje.
Návrh nové směrnice o odpadech, který připravila poslankyně Caroline Jacksonová z konzervativní parlamentní frakce Evropské lidové strany a Evropských demokratů, stanovuje pětistupňovou hierarchii způsobů nakládání s odpady podle jejich dopadu na životní prostředí. Podle této škály se má prioritou unie stát prevence vzniku odpadů, jejich opětné využití a recyklace.
Naopak nejméně přijatelnou možností je v očích EU především vyvážení odpadu na skládky. Povolení likvidace odpadů ve spalovnách pak má být podmíněno vysokou energetickou účinností spaloven, při likvidaci odpadků totiž tato zařízení musí produkovat určité množství energie nebo tepla.
V Evropě množství odpadu už deset let výrazně stoupá. Každý rok se zde vyprodukuje 3,5 tuny odpadu na osobu, z toho tvoří 500 kilogramů komunální odpad.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů