Pátek, 29. března 2024

Cukrovary budou dělat bioplyn

Cukrovary budou dělat bioplyn
V cukrovarech, jež v Česku zavřela kvůli reformě trhu s cukrem firma Eastern Sugar, se zřejmě bude vyrábět bioplyn.
Eastern Sugar totiž prodá tři cukrovary v Hrochově Týnci, Němčicích na Hané a Kojetíně distributorovi energie firmě Onivon, který je využije právě na bioplyn. V rozhovoru pro Czech Business Weekly to řekl generální ředitel cukrovarnické firmy Štěpán Hodač.
Eastern Sugar v tuzemsku zaměstnává asi čtyři stovky lidí. "Výroba bioplynu ve starých závodech Eastern Sugar zachová zaměstnanost i zemědělskou produkci v příslušných regionech," potvrdil generální ředitel Onivonu Zdeněk Harapát. "Zemědělci, kteří dříve dodávali Eastern Sugar cukrovou řepu, mohou přejít na pěstování obilí či podobných energeticky využitelných energetických plodin," dodal.
Prodejní cena podle něj nebyla zveřejněna proto, že kontrakt ještě není podepsán. Podnikatelé také chtějí se svým záměrem seznámit ministra zemědělství Petra Gandaloviče.
Zemědělci kritizovali odchod Eastern Sugar z Česka, protože mu nebudou moci dodávat cukrovku. Část jejich produkce ovšem převezme společnost Cukrovary TTD, která už z řepy začala vyrábět biolíh. Přeměna zavřených cukrovarů na bioplynové továrny je další náplastí na stesky rolníků.
"Společnost Onivon známe, její záměr je reálný a zemědělcům skutečně pomůže," tvrdí předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.
Bioplyn se dá vyrábět jak například z močůvky, tak i z pevných komunálních odpadů, rostlinných zbytků i speciálně pěstovaných plodin.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů