Pátek, 19. dubna 2024

Lesy České republiky mají nové nejvyšší vedení

Lesy České republiky mají nové nejvyšší vedení

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má nové nejvyšší vedení. Pověřený generální ředitel Jiří Holický jmenoval ekonomickou ředitelkou Miluši Kadeřávkovou, výrobně technickým ředitelem Vladimíra Dolejského, obchodním ředitelem Bohumila Kose a ředitelem pro strategické plánování a organizační rozvoj Vladimíra Řiháka. Řekl to mluvčí podniku Tomáš Vyšohlíd.

Předchozí vrcholový management v čele s generálním ředitelem Františkem Koníčkem rezignoval minulý týden. Na pozici řádného generálního ředitele vypíše ministerstvo zemědělství veřejné výběrové řízení. LČR patří asi polovina lesů v zemi a jejich majetek představuje kolem 70 miliard korun.

Kadeřávková, Dolejský a Kos dosud pracovali v různých nižších manažerských funkcích ve státním podniku. Řihák byl do loňského podzimu za ODS starostou městské části Praha 9.

Holický hodlá podle dnešního prohlášení zprůhlednit chod podniku a připravit decentralizaci jeho řízení ve prospěch pravomocí krajských ředitelů. "Zároveň je potřeba zabezpečit práce pro rok 2007 v oblasti pěstební činnosti a také v oblastech, které nebyly postiženy kalamitou," uvedl. LČR také podle něj budou připravovat podklady pro takzvané střednědobé tendry.

Z pověření ministra zemědělství Petra Gandaloviče řídí Holický podnik od pátku. Předtím byl ředitelem krajského inspektorátu LČR Karlovy Vary.

Podle dřívějšího vyjádření prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Pavla Indry bude hlavním úkolem nového vedení uklidnění situace a příprava střednědobých tendrů na lesnické zakázky. "Jako všichni v oboru budeme zvědaví, s jakou koncepcí budoucí vedení přijde," řekl Indra.

LČR se od roku 2004 potýkají s problémy kolem tendrů na lesnické práce. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve čtvrtek oznámil, že vydal několik předběžných opatření, kterými zmrazil výsledky loňských tendrů do doby, než rozhodne o jejich zákonnosti.

Tendry vypsaly LČR loni v říjnu. Reagovaly tak na rozhodnutí ÚOHS, že musí jako veřejný zadavatel postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Lesy tak dosavadní smlouvy z tendrů z roku 2005 ukončily a začaly hledat firmy, se kterými chtěly podepsat smlouvy od 1. ledna 2007. Kvůli posunutí některých termínů ale LČR dosud smlouvy neuzavřely. Tendrů a již běžících prací na odstranění větrné kalamity z poloviny ledna se rozhodnutí ÚOHS netýká.

Všechna výběrová řízení, která podnik od roku 2004 vypsal, vždy některá část lesnických firem podrobovala tvrdé kritice a označovala je za netransparentní a nezákonná. Kromě těžby v kalamitních lokalitách se nyní na ostatních plochách státních lesů nepracuje. Vyřešení problému tendrů mělo být hlavním úkolem ředitele Koníčka.

LČR za prvních devět měsíců loňského roku zvýšily hrubý zisk meziročně o 51 procent na 1,7 miliardy korun. Výkony podniku vzrostly o 48 procent na 6,9 miliardy korun. V podniku pracuje asi 3400 lidí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů