Pátek, 26. dubna 2024

V Brně se do tří let změní systém třídění odpadů

V Brně se do tří let změní systém třídění odpadů

Brno - Pro Brňany se v příštích třech letech změní způsob třídění odpadů. Ve městě vznikne asi 500 takzvaných kontejnerových hnízd, kde by lidé mohli odkládat na jednom místě papír, PET lahve i sklo. Nyní je poměr kontejnerů nevyrovnaný, sklo mohou lidé nechat asi na 900 místech, ale nádob na papír a PET lahve je výrazně méně, pouze 120 respektive 300, řekla dnes novinářům brněnská zastupitelka Jana Drápalová.

V Brně se také zvýší počet surovin, které bude možné do kontejnerů na separovaný odpad odhazovat. Umožní to stavba dotřiďovací linky, která je součástí rekonstrukce brněnské spalovny za 2,5 miliardy korun. Linka má být hotová v roce 2010. Až bude v provozu, Brňané budou moci do vybraných nádob házet více surovin najednou. Jednou z variant jsou kontejnery na PET lahve, obaly tetra-pak a hliníkové plechovky zároveň. Suroviny by se pak na třídící lince oddělily. "Problém Brna je, že na ulicích není dost místa, abychom přidávaly kontejnery na další druhy odpadů," vysvětlila Drápalová.

Cílem odpadové reformy je, aby to k nejbližšímu kontejneru neměl Brňan v průměru dál než 170 metrů, což je republikový průměr, řekl novinářům náměstek brněnského primátora Martin Ander. Na sídlištích by byly docházkové vzdálenosti kratší, ve vilových čtvrtích delší. Kontejnerová stanoviště by zároveň měla být na místech, kudy lidé běžně chodí, například u nákupních center či cestou na zastávky hromadné dopravy.

Rozšířit by se měly také služby tak zvaných sběrných středisek, kam mohou lidé vozit velkoobjemový odpad. Jednou z chystaných změn je prodloužení otevírací doby.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů