Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík triumfoval, ne vše mu ale vyšlo

Bursík triumfoval, ne vše mu ale vyšlo
Mladí dlouhovlasí "batůžkáři" vedle úspěšných mladých mužů, ostřílení straníci ve vytahaných riflích, mladé ženy z neziskových organizací i usedlé ekologicky cítící padesátnice. Takhle nějak na první pohled vypadá výkvět Strany zelených, který se o víkendu sjel do pražského kulturního domu, který leží u stanice metra Vltavská.
Jaká je ale Strana zelených doopravdy? Samotný sjezd ukázal, že tenhle zdánlivě nesourodý soubor individualit drží pohromadě hlavně úspěch v červnových volbách do sněmovny, které vedení Martina Bursíka dovedlo proměnit ve čtyři ministerská křesla.
Bursík, kterého volilo za šéfa strany skoro 78 procent delegátů, má teď ve straně neotřesitelnou pozici. Jeho velké vítězství přišlo už v sobotu večer, když se mu podařilo přehlasovat opozici vůči stavbě amerického radaru.
Další Bursíkovou výhrou je, že mu delegáti do sedmičlenného předsednictva strany nezvolili ani jednoho oponenta. Vládnout se mu tak bude minimálně stejně dobře jako do teď. Úplně všechno se mu ale vahou své autority na sjezdu prosadit nepovedlo.

Šéf má pravomocí až dost
Tak předně: Zelení odmítli už v sobotu v poledne změny stranických stanov, které měly posílit vliv Bursíka a jeho lidí ve straně. Bursík se měl podle návrhu předsednictva strany stát šéfem republikové rady, která je nejvyšším orgánem zelených mezi dvěma sjezdy. To by pro něj znamenalo jednodušší řízení strany. Bursíkovi loajální předsedkyně poslaneckého klubu, Kateřina Jacques, se pak podle stejného návrhu na změny stanov měla stát osmou členkou předsednictva strany. Nic z toho lidem okolo Bursíka nevyšlo. "Šťastný z toho nejsem," říká otevřeně Bursík. Druhým neúspěchem Bursíka je, že sjezd vyřadil z předsednictva strany bývalou místopředsedkyni a ministryni bez portfeje Džamilu Stehlíkovou. Za to si ale částečně může sám. I když ji v hlavním sjezdovém projevu chválil, odmítl ji před volbou předsednictva veřejně podpořit. "Neovlivňovat delegáty před volbou vedení patří k politické kultuře," vysvětluje Bursík.

Roztříštěná opozice
Výhodou Bursíka je, že vnitrostranická opozice je zatím slabá a nejednotná. Hodně lidí, kteří kritizovali Bursíka za jeho vstřícnost vůči americkým radarům, s ním totiž ve všem ostatním souhlasí. A to včetně jeho liberálních názorů na daně, zdravotnictví, důchody nebo sociální politiku.
Neformální šéf stranické opozice Matěj Stropnický tak byl se svou sjezdovou kritikou toho, že zelení "modrají" v ekonomických a sociálních otázkách, víceméně osamocený. "Bursíkovy úspěchy jsou tak nesporné, že to přesvědčuje i ty, kteří mají k programu vlády výhrady," tvrdí Stropnický.
Je tu ale ještě jeden důvod, proč se předseda Bursík nemusí o svou pozici bát: Desítky zelených už usedly ke "svým" ministrům na teplá a dobře placená místa na ministerstvech. A desítky dalších na to netrpělivě čekají.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů