Pátek, 29. března 2024

Další ocenění pro „Prapodivný svět“ Steva Lichtaga

Další ocenění pro „Prapodivný svět“ Steva Lichtaga

Režisér Steve Lichtag  a jeho film “Prapodivný svět” získali na VI. mezinárodním filmovém festivalu Golden Dolphin v Moskvě nejvyšší ocenění: „Grand-Prix“ a cenu „Best U/W Animal Film“.

Film „Prapodivný svět“ měl svoji premiéru v říjnu 2006 v Českých Budějovicích na festivalu EKOFILM, kde získal Cenu za scénář. Při každém promítání na festivalech i pro veřejnost je přijat s obdivem a oceněním, jak u členů poroty festivalů, tak diváků.

Steve Lichtag, režisér a producent známý především svými filmy z podmořského světa, za které získal četná ocenění na festivalech po celém světě, nenašel svůj „Prapodivný svět“ tentokrát ve vodách oceánu, ale v tůni malého karpatského potůčku. Filmový příběh odhaluje život obyvatel v malých slovenských a českých vodách a tragédii malé rybky – Vranky pruhoploutvé, která se stává vedlejší obětí brutálního, byť legálního rybolovu.

 Film vznikl za podpory Ministerstva životního prostředí

Další získaná ocenění filmu „Prapodivný svět“

Cena za nejlepší scénář –Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2006

Grand Prix – Mezinárodní festival potápěčských filmů Vysoké Tatry 2006, Slovensko

Hlavní cena Josefa Velka – Mezinárodní soutěž filmů Týká se to také tebe Uherské Hradiště 2006

Cena diváků - Mezinárodní soutěž filmů Týká se to také tebe Uherské Hradiště 2006

Hlavní cena v profesionální kategorii Masters video, festivalu Nelos v Belgii 2007

 

Další informace:

Steve Lichtag, comfact@iol.cz

http://www.lichtag.com

english.mosfest.ru

http://www.ekofilm.cz

 

Poznámky:

[1] Steve Loveček Lichtag  se narodil roku 1954 ve Znojmě,  absolvoval Konzervatoř v Brně a jako herec pak působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě. V roce 1979 odešel do exilu v USA, kde vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts. V USA spolupracoval s divadlem Ta Fantastika. Posléze se začal věnovat filmu jako producent a autor:

-          v roce 1988 natočil třídílný dokument Quo vadis Cambodia a v roce 1988 v tehdejším SSSR šestidílný dokumentární seriál o gulazích, Sibiř.

-          Od roku 1995 průběžně natáčel devítidílné tématické dílo Hledání křišťálového světa

-          Ocenění:

-          Ošklivá kráska muréna (GRAND PRIX Tachov 1999, Cena diváků MFF PAF Tachov, 1. místo MFPF Tatranská Lomnica, Cena primátora města MFPF Tatranská Lomnica, 1. místo MFF Brno, 1. místo na MFF v Bělehradě, GRAND PRIX Monte Negro, 1. místo na IFF ITALY, Cena Ministerstva životního prostředí EKOFILM 2001, ROYAL AWARD na ECO MOVE 2001 v Berlíně.

-          Soumrak rybích pastí: (GRAND PRIX MFF PAF 1999)

-          Cesta do langustího ráje: (1. místo MFF PAF Tachov 2000)

-          Carcharias Velký Bílý (Cena za profesionální dílo MFF PAF Tachov 2001, GRAND PRIX MFPF Tatranská Lomnica 2001, Cena diváků MFF TSTTT Uherské Hradiště 2002, GRAND PRIX Bělehrad 2001, další ceny byly filmu uděleny na MFF ve Štrasburku, na Sardinii, v Černé Hoře a v Barceloně, GRAND PRIX Ecomove 2003 Berlin)

Tanec modrých andělů (Envirofilm 2004 Banská Bystrica, Slovensko, Cena diváka MFF EKOFILM 2004, Cena za režii, , MARMARA Istanbul 2004, Turecko, Grand Prix, MFPF Tatranská Lomnice2004, Slovensko, Nejlepší film, IFF EMIUPFF Kypr 2005, Nejlepší film, IFF Strasbourg 2005, Francie, Velká cena poroty, IFF Pelagos, Itálie, Nejlepší film v kategorii „master format“.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů