Sobota, 20. dubna 2024

České BIO na BioFachu 2007

Společnou národní expozici českého ekologického zemědělství a jeho produktů připravil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.
České BIO na BioFachu 2007

Čeští producenti biopotravin a bioproduktů se prezentovali ve společné národní expozici na největší světovém veletrhu ekologického zemědělství (EZ) a biopotravin – BioFachu v německém Norimberku (15.-18.2.). Český stánek navštívila také Mariann Fischer Boel – evropská komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova, která při slavnostním zahájení BioFachu 2007 hovořila o nově připravovaném evropském Nařízení pro EZ, jeho důležitých bodech a zmínila se také o problematice značení bioproduktů a biopotravin v rámci EU.

Výstavní expozice o rozloze 150 m2 byla určena k vlastní prezentaci jednotlivých výrobců a zpracovatelů biopotravin. Mezi vystavovateli se představilo celkem 24 společností (zpracovatelů i ekozemědělců s vlastním prodejem) z toho 18 bylo členských podniků ze svazu PRO-BIO.

O spokojenosti vystavovatelů mluví také Ing. Drahomíra Vybíralová z Polabských mlékáren a.s. Poděbrady: „Bylo velmi přínosné, že jsme mohli představit naše novinky na největším světovém bioveletrhu, osvědčila se společná národní expozice s dobrou propagací i zázemím, s menším firemním stánkem bychom byli asi dost ztraceni“. Rozmanitost českých bioproduktů (počínaje kojeneckou výživou, přes mléčné výrobky, vejce, ovoce, zeleninu, pochutiny, trvanlivé potraviny, víno, šťávy, mošty, oleje, různé druhy koření, čaje, hořčici, čerstvé maso, salám a další) svědčila o stále se rozšiřující nabídce nejen pro domácího spotřebitele.

Během návštěvy evropské komisařky na českém stánku ji zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, Ministerstva zemědělství ČR a SZIF stručně seznámili se situací ekologického zemědělství v naší zemi, představili české vystavovatele a jejich bioprodukty a pozvali ji také na Evropskou letní konferenci ekologického zemědělství – Bioakademii, na kterou přislíbila pro rok 2008 svou osobní účast. Komisařka hovořila srdečně se zástupci svazu i se zemědělci, například s Ludmilou Mužíkovskou, producentkou biomléka pro BIO kysaný nápoj z Mlékárny Valašské Meziříčí spol. s r.o.

V rámci BioFach Kongresu proběhla také prezentace České republiky na téma „Nabídka českých biopotravin a obchodní příležitosti na českém bio trhu“, kde se představili zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, Green Marketing, Pro-Bio s r.o. obchodní společnosti, bio nebio s.r.o., Polabských mlékáren a.s., Bioparku s.r.o.

Na BioFachu 2007 se představilo 2455 vystavovatelů z 80 zemí světa více než 37 tisícům návštěvníků. Zemí roku se stala Itálie s 356 vystavovateli. Mezi novinkami 2007 a prodejními hity roku bylo zaregistrováno celkem 70 produktů pro Vivaness (veletrh paralelně běžící s BioFachem zaměřený na přírodní kosmetiku a wellness) a 290 nových produktů pro BioFach. Mezi prodejní hity se zařadily Bionade Ginger & Orange (nápoje), Provamel Soya Yofu Raspberry & Vanilla (snídaně), La Selva Crema di Balsamico (oběd), Linea Natura Organic Choco Kiss (svačina) a Weissenhorn Zaziki (večeře). Ve Vivaness to byly Dr. Hauschka oční krém (péče o pleť), Weleda Sallow Thorn Vitalizing Shower (péče o tělo), Logona White Lava Lotus Blossom Washing Cream (péče o vlasy), Primavera Life Aroma Roll-On Gute Laune (wellness) a Dr. Hauschka Lip Gloss 04 Cherry (kosmetika).

 Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Vladimíra Červená a Jiří Urban

Příloha – doplňující informace:

 

Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, kteří se  prezentovali na BioFachu 2007

 

Aromatis, s.r.o.

Prodej potravinových doplňků, speciálně sušené syrovátky - v bio kvalitě nabízí sušenou syrovátku Amálka.

www.aromatis.cz

 

bio nebio, s.r.o.

Dovozce, výrobce a distributor biopotravin, výhradní zastoupení firmy RAPUNZEL v ČR. Prodej trvanlivých potravin, pečiva, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků v bio kvalitě. Provoz internetového obchodu.

www.bionebio.cz

 

Bioinstitut, o.p.s.

Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny se zabývá především přenosem poznatků vědy a výzkumu do praxe, projekty v oblasti výchovy a vzdělávání, publikační činností, poradenstvím.

www.bioinstitut.cz

 

Biopark, s.r.o.

Certifikovaná ekologická jatka. Dodavatel biohovězího pro obchodní řetězce Albert, Carrefour, Delvita, Hypernova a TESCO.

www.biohovezi.cz

 

Biopekárna Zemanka – Jan Zeman

Výroba bio sušenek a krekrů slané a sladké příchuti, vlastní biopekárna.

www.biopekarnazemanka.cz

 

Country life, s.r.o.

Velkoobchod  a prodejna nabízí kompletní sortiment biopotravin, biozeleninu a bioovoce včetně zahraniční, pečivo, celozrnné obiloviny a výrobky z nich (mouky, chleby, těstoviny), luštěniny, ořechy a semena, panenské za studena lisované oleje, mořskou sůl a řasy, sójové výrobky, sušené ovoce, cereální tyčinky, ovocné a bylinné čaje atd. Dále nabízí přírodní kosmetiku, ekologické čistící prostředky, knihy a časopisy se zdravotní tematikou.

www.countrylife.cz

 

Ekofarma Deblín – Jan Štěrba

Soukromé hospodářství s výměrou 30 ha, chov masného a mléčného skotu (prodej mléka a jatečných zvířat), pěstování brambor, obilovin a bylin, zeleniny, zpracování mléka (výroba sýrů, tvarohu). Prodej produkce ze dvora a dodávky do supermarketů, velkoobchod s biozeleninou a bioovocem včetně zahraniční.

ekofarmadeblin@volny.cz

 

Ekofarma Pollau – Josef Abrle

Rodinné ekologické hospodářství v oblasti Pálavy s celkovou výměrou 10 ha, pěstování bylin a koření a jejich zpracování, balení a prodej (bazalka, saturejka, šalvěj, estragon, yzop, dobromysl, tymián, majoránka, směs - těstoviny, ryby, kuře, polévka, bylinný pepř a další), výroba koupelových sáčků. Pěstování vinné révy a její zpracování (vína přívlastková: kabinet, pozdní sběr, výběr hroznů). Obchod s bioprodukty přímo na farmě.

www.bio-produkty.cz

 

Ekoplanet – Miloslav Košek 

Zpracování rakytníku - v bio kvalitě rakytníková šťáva a olej, dále výroba rakytníkového sirupu a marmelády.

miloslav.kosek@cbox.cz

 

Extrudo Bečice, s.r.o.

Zpracovatel - výroba extrudovaných potravin - křehkých chlebů, instantních polévek, mouky apod.      V rámci bio programu jsou vyráběny tři druhy křupavého chleba - grahamový, pohankový a špaldový, dále pak hummus, falafel - směs z cizrny, kukuřice ochucená kořením určená k rychlé tepelné úpravě smažením jako karbanátek.

www.knuspi.cz

 

Fruta Podivín, a.s.

Zpracování ovoce. Výroba bio kojenecké stravy (9 druhů). Bio kojeneckou stravu prodává společnost pod prémiovou značkou BIO Hamánek.

www.hame.cz

 

Green Marketing – Tom Václavík

Marketingové poradenství v oboru ekologického zemědělství, výroby a prodeje biopotravin. Příprava podnikatelských plánů, marketingové kampaně - plánování a implementace marketingových strategií a inzertních kampaní

www.greenmarketing.cz

 

Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.

Zpracování mléka, výroba bio kysaného nápoje (v ČR vyhlášen Biopotravinou roku 2006).

www.mlekarna-valmez.cz

 

Polabské mlékárny, a.s.

Zpracovatel mléka, výroba mléčných výrobků (zejména tvarohů a dezertů), velkoobchodní prodejna. V rámci bio programu výroba a distribuce biosýru eidamského typu Mandava a biotvarohu. www.polabske.cz

 

PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.

Výkup, zpracování a prodej produktů EZ, zejména suchých produktů (pohanka, špalda, oves, žito, proso a jiné druhy obilovin) a hotových výrobků z obilovin (vločky, extrudované výrobky, těstoviny, müsli, pekařské výrobky a jiné). Je největším zpracovatelem biopotravin v ČR. Vlastní mlýn na zpracování surovin (celozrnná mouka, obiloviny), nabízí také posklizňové úpravy pro zemědělce (sušení, čištění a uskladnění). Součástí firmy je i balírna, skladovací prostory a vzorková prodejna. Provozuje velkoobchod s vlastní distribuční sítí. Dodává zboží prodejcům a distributorům v ČR a spolupracuje také se zahraničními partnery. Sortiment je neustále rozšiřován mimo jiné i importem zahraničních bioproduktů a biosurovin (např. ovocné a zeleninové šťávy, hořčice, kečupy, dresinky, těstoviny, oleje, rýže, sladkosti, atd.). V současnosti sortiment zahrnuje téměř 800 položek v bio kvalitě.  Dále nabízí prodej certifikovaných bioosiv pro pěstitele.

www.probio.cz

 

Sluneční brána, s.r.o.

Zabývá se obchodní a zpracovatelskou činností s produkty ekologického zemědělství, hlavními produkty jsou bylinné a ovocné čaje, éterické oleje, semena k nakličování a koření (v kvalitě bio je asi 200 druhů). Firma vykupuje byliny z EZ a certifikovaných volných sběrů po dohodě v celé ČR.

www.slunecnibrana.cz

 

Vinný sklep Eben – Vlastimil Peřina

Podnik s celkovou výměrou 2 ha se zabývá pěstováním vinné révy v ekologickém zemědělství (rezistentní odrůdy Malverina, Hibernal, Laurot) a jejím zpracováním – výroba a prodej biovína, vinný sklep.

perinova@mpo.cz

 

Vinselekt – Miloš Michlovský

Vinohradnicko - vinařský podnik, 9 ha vinic v ekologickém zemědělství (včetně nové výsadby), zpracování biohroznů na biovína - Laurot (červené), Malverina (bílé).

www.michlovsky.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů