Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odborníci a starostové budou v Děčíně diskutovat o budoucnosti řek

Odborníci a starostové budou v Děčíně diskutovat o budoucnosti řek

DĚČÍN – Sdružení Arnika pořádá tento týden v Děčíně seminář o správě vodních toků v Ústeckém kraji. Na setkání představí své návrhy také Agentura ochrany přírody a krajiny a podniky povodí. Letos se připravuje první ze tří šestiletých plánů povodí podle nové směrnice Evropské unie. Arnika se obává, aby v České republice nepřevládla výstavba přehrad a regulace vodních toků. Místo toho prosazuje obnovu přirozeného stavu řek a podporu schopnosti krajiny udržovat vodu. Seminář se koná ve čtvrtek 22. února od 13 do 16 hodin v zasedací místnosti Správy CHKO Labské pískovce v Děčíně (Teplická 424/69).

 

 

„Na semináři se bude diskutovat o budoucí podobě řek v ústeckém, karlovarském i královéhradeckém i kraji, i o kontroverzním seznamu potenciálních nových přehrad, který byl součástí návrhu Plánu hlavních povodí. Tento plán Ministerstva zemědělství vymezoval v povodí Labe a Ohře celkem 56 míst, kde by se v budoucnu mohly stavět další přehrady. Nyní se připravují podrobnější plány jednotlivých povodí. Právě ty určí, zda se budou řeky navracet do přírodě blízkého stavu, nebo zda budeme dál budovat mrtvé kanály,“ vysvětluje vedoucí Programu Ochrana přírody sdružení Arnika Kateřina Hlavatá, o čem budou diskutovat účastníci semináře především.

                       

Do roku 2009 musí Povodí Ohře a Labe zpracovat plány pro oblast těchto řek. „Obyvatelé Ústeckého kraje by se měli do příprav plánu aktivně zapojit. Lidé mohou požadovat, aby se potoky či řeky v okolí jejich domova zbytečně nebetonovaly, a správcové povodí uplatňovali citlivý přístup, zohledňující přírodní procesy,“ vysvětlil Kamil Repeš z děčínské pobočky sdružení Arnika. „Evropská Rámcová směrnice o vodách předpokládá aktivní účast veřejnosti jako klíčovou součást vodního plánování. Chceme povzbudit místní občanská sdružení a obce, aby se zajímaly o to, jak budou jednotlivé řeky vypadat. Právě díky aktivitě obcí i jednotlivých občanů se loni podařilo odmítnout seznam dvou set nových přehrad. Nyní je potřeba sledovat, jaká opatření se plánují v našem kraji,“ doplnil Repeš.

 

Na semináři Arniky přednesou své příspěvky k plánům povodí Ing. Václav Jirásek z Povodí Labe, ředitel Povodí Ohře Ing. Jindřich Břečka a vedoucí Odboru vodohospodářského plánování Ing. Vlastimil Zahrádka. Za Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR vystoupí Ing. Tomáš Stuchlík. Seminář tak představí různé pohledy na správu vodních toků.

 

Seminář je součástí projektu „Podpora účasti veřejnosti v plánování v oblasti vod“, financovaného z programu Transition Facility EU prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

 

 

Více informací o problematice plánování v oblasti vod:

voda.arnika.org

 

Podrobné informace o plánovaném semináři:

arnika.org

 

Tisková zpráva Programu Ochrana přírody sdružení Arnika a Arniky – Děčín

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů