Čtvrtek, 28. března 2024

Chemické havárie shlédlo v Jihlavě 40 školních tříd

Chemické havárie shlédlo v Jihlavě 40 školních tříd

JIHLAVA - Výstava „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“, kterou představilo sdružení Arnika v prostorách Jihlavské brány, se v polovině února přesunula do Českých Budějovic. O vystavené fotografie byl po celou dobu velký zájem, přicházeli zejména mladí lidé. Jihlavské základní a střední školy zapojily téma havárií průmyslových podniků a úniků toxických látek do výuky chemie, biologie a základů společenských věd. Během tří týdnů výstavu vidělo čtyřicet školních tříd. Celkem výstavu navštívilo asi patnáct set lidí.

„Zájem mladých o výstavu byl příjemným překvapením. Většině žáků a studentů není lhostejné, jak se chováme k životnímu prostředí,“ komentuje průběh výstavy Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. „Návštěvníci se zajímali nejen o vystavené fotografie, ale také o konkrétní problémy našeho kraje. Hodně se ptali na havarovanou skládku nebezpečných odpadů u Pozďátek na Třebíčsku a samozřejmě také na Kronospan, který je největším znečišťovatelem ovzduší na Vysočině,“ řekla Vitnerová.

Výstavu pozitivně hodnotí také profesorka chemie z jihlavského gymnázia Ad Fontes Zdeňka Kovaříková, která ji navštívila se svými studenty. „Výstavu Arniky jsem zařadila do výuky chemie. Studenti si zde mohli uvědomit, jak nebezpečné mohou být průmyslové podniky a jak mohou toxické látky poškozovat nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví,“ řekla profesorka. Na výstavu bude volně navazovat přednáška odborníka Arniky na toxické látky a odpady Ing. Milana Havla, která je připravena pro studenty gymnázia a Střední odborné školy sociální na tento pátek 23. února.

Soubor čtyřiadvaceti fotografií výstavy o chemických haváriích ukazuje často fatální následky špatně zabezpečených průmyslových provozů z celého světa. Exploze a požáry se netýkají jen rozvojového světa, ale i zemí Evropy a USA. Velké nebezpečí pro lidské zdraví představují také každodenní úniky toxických látek z řady výrob. I když nedojde k žádné havárii, mohou být dlouhodobé účinky zamořování ovzduší a vody podobně tragické. Vedle záběrů z nechvalně proslulé bhopálské tragédie či katastrofy v Sevesu mohli lidé na výstavě vidět také snímek z požáru v ústecké Spolchemii, nebo velký únik chlóru ze Spolany Neratovice při povodních v roce 2002. Unikátní fotografie zachycující žlutý chlórový mrak nad zatopenou chemičkou patrně nemá ve světě obdoby.

Od 16. února 2007 do poloviny března je výstava k vidění v Českých Budějovicích. Potom zamíří do metropole Moravskoslezského kraje.

http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů