Úterý, 16. dubna 2024

Projekt přestavby pražské čistírny odpadních vod se bude měnit

Projekt přestavby pražské čistírny odpadních vod se bude měnit
 
Praha - Projekt přestavby ústřední pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově se ještě bude měnit. Podle radního Petra Štěpánka (Strana zelených) je potřeba vyřešit likvidaci kalů a upravit čistírnu z estetického a urbanistického hlediska. Je to základní zadání, začne se na tom pracovat, řekl Štěpánek. Město stále směřuje k tomu, aby přestavba zařízení byla hotova v roce 2010.

Čistírna se má rekonstruovat tak, aby splňovala evropské limity na čistotu vypouštěných odpadních vod. Náklady se odhadovaly na deset miliard korun. V minulém volebním období představitelé města hovořili o tom, že pokud se nestihne, hrozily by metropoli vysoké pokuty. Štěpánek ale označil rok 2010 za umělé datum.

"Je to datum pro Českou republiku, do kterého má výjimky pro obce, které nemají čistírnu. Praha není v situaci, že by čistírnu neměla," uvedl Štěpánek, který u vyjednávání s představiteli unie před devíti lety byl.

Pražská čistírna podle radního neplní nynější limity jen v případě silných dešťů, kdy je přehlcena vodou. Stačí u ní postavit zadržovací nádrže. "Jsou to řešitelné věci," podotkl Štěpánek. Pokud by zařízení zůstalo tak, jak je, Praze by prý hrozily postihy z Bruselu jen při lijácích. Pro město je prvořadé přestavět čistírnu kvalitě a levně tak, aby mohla sloužit další desítky let, dodal radní.

Odborníci se nyní znovu začnou zabývat tím, jak likvidovat kaly. V minulosti existoval plán postavit na ostrově spalovnu. Návrh ale vyvolal odpor některých zastupitelů a představitelů radnic a z projektu vypadl, konečný způsob ničení kalů se měl určit později. "Spalovna na ostrově není řešení, bude jiné," poznamenal Štěpánek.

Zařízení čistírny by podle zadání neměla být výše než je hladina Vltavy při dvacetileté povodni, pokračoval radní. Původní projekt předpokládal, že budou nad úrovní hladiny při katastrofální povodni v roce 2002, kdy metropoli ničila pětisetletá povodeň. Podle Štěpánka by to příliš zasahovalo do rázu krajiny. Musely by se také upravovat říční břehy, aby voda ve Vltavě měla v případě záplav kudy odtékat. Protože čistírna bude nižší a zakrytá deskou, bude se moci využít prostor nad ní, dodal radní.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů