Čtvrtek, 18. dubna 2024

Londýnský starosta opět rozladil řidiče

Londýnský starosta opět rozladil řidiče
Britští prodejci ekologicky šetrných aut, vyňatých z povinnosti platit mýtné v centru Londýna, slaví v těchto dnech žně. Zóna, kde se platí mýtné, se totiž včera zhruba zdvojnásobila.
Řidiči zaplatí nově za vjezd i do ulic v úhledných čtvrtích, jako jsou Knigthsbridge, Notting Hill, Kensington či Chelsea.
Levicový starosta britské metropole Ken Livingston prosadil zákaz přes odpor mnohých tamních usedlíků: podle průzkumů citovaných listem Guardian proti bylo 63 procent dotázaných.
Někteří z 230 tisíc lidí, kteří žijí v rozšířené zóně, protestovali v ulicích. Jiní se začali zajímat o ekologicky přijatelné vozy. Zvýšil se především prodej nejmenších elektromobilů. Slavili ale i ostatní. Podle Derricka Rosea, prodejce automobilů Toyota, se stal model Prius rázem nejpopulárnějším vozem značky. Prodej se od loňska zvýšil o 130 procent.
"Doporučovali jsme Prius s tím, že jeho majitel ušetří při každodenní návštěvě londýnského centra až dva tisíce liber za rok," pochvaloval si Rose rozšíření zóny mýtného.
Za vjezd do londýnského centra platí motoristé osm liber.
Jednašedesátiletý Livingstone doufá, že se doprava v rozšířeném centru omezí o deset až 15 procent. Zvětšení zóny bude mít ale i jiný důsledek: umožní snadnější vjezd do centra obyvatelům nových zpoplatněných čtvrtí. Ti budou mít při vjezdu do centra úlevy, takže to účinek opatření částečně rozmělní.
Livingstone je přesto spokojen. Mezi výhodami vypočítává menší znečištění i nižší počet zranění. Omezení dopravy se věnuje delší čas: revoluční mýtné v londýnském centru prosadil již před čtyřmi lety. Vozů ubylo o 20 procent.
Skeptiky ale dosud nepřesvědčil. Konzervativci tvrdí, že za úbytkem zplodin v centru stálo spíše budování cyklostezek a nových autobusových linek. "Starosta upřednostňuje své politické ambice před zájmy Londýna," tvrdí Angie Brayová, odbornice toryů na otázky dopravy.
Podle Gordona Taylora, mluvčího nespokojených Londýňanů, bude starostu stát rozhodnutí ztrátu 150 tisíc hlasů, pokud se rozhodne znovu kandidovat.
"Svou osobností rozděluje společnost," míní i Jenny Jonesová, která působila na londýnské radnici za britské zelené.
To potvrzují i průzkumy veřejného mínění: podle agentury Ipsos-MORI je s Livingstoneovým sedmiletým působením v čele radnice spokojeno 36 procent Londýňanů, 26 procent vyjádřilo opačný názor a 28 procent se vyslovilo neutrálně.
Mnozí z jeho sympatizantů zmiňují právě zavedení mýtného jako velmi chvályhodný počin.
"Podporujeme starostu, který dělá přesně to, kvůli čemu jsou politici voleni: obtížná a nepopulární opatření," uvedl Richard Bourn, který stojí v čele lobbistické skupiny Transport 2000, která prosazuje rozšíření hromadné veřejné dopravy.
Za tvrdou ránu podnikatelským zájmům naopak označují tažení proti autům obchodníci. Hovoří podle listu Independent o "kudle v zádech". Opatření se podle nich dotkne menších provozoven, cenných pro movité západolondýnské čtvrti.
"Jeho politika vždy vycházela z toho, co je právě populární u britské veřejnosti," prohlásil Roger Lawson z Asociace britských řidičů. "Prostě podporuje každou myšlenku, která mu může pomoci k případnému znovuzvolení, bez ohledu na to, zda má racionální jádro, či nikoli."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů