Úterý, 16. dubna 2024

V severočeské vesnici bojují s nelegálním odpadem

V severočeské vesnici bojují s nelegálním odpadem
Na severu Čech stále tlí nelegální odpad, pravděpodobně z Německa. Při vlně jeho odklízení z republiky zůstalo zcela zapomenuté jeho poslední hnízdo v obci Radešín na Litoměřicku. Na soukromém pozemku Jiřího Knora leží již rok. Metráky odpadků a textilu mu tam vloni v únoru navezla soukromá firma, která si část areálu pronajala. Nájem nezaplatila a zmizela. Po jejím majiteli pátrá policie.

Jiří Knor je zoufalý. „Co s tím můžu dělat. Já nemůžu dělat nic,“ krčí rameny. Nedobrovolně uskladněny má balíky s textilem, poházené hadry a odpadky. "Jsou to plasty, boty a podobně," popsal.

Areál restituoval před několika lety, jeho část pronajal spediční firmě Slansped. Myslel, že jej využije na parkování aut. Auta ale přivezla odpad. „Za nájem jsem nedostal nic. Dělá to od loňského února dvanáct krát patnáct tisíc korun,“ řekl majitel areálu.

Na firmu si několikrát stěžoval, jeho problém ale zůstal stranou zájmu. Knor ani v nejbližší době nečeká, že by mu odpad někdo z areálu odvezl.

Obří skládka nelegálního odpadu z nedaleké Libčevsi se již začala likvidovat, v kauze dovozu německých odpadů policie obvinila třicítku lidí. "Slyšel jsem, že odpad Němci vozí pryč. Mě nikdo neinformoval o tom, že by se měl odvézt," uvedl majitel areálu.

Podle inspekce životního prostředí se navíc nedá prokázat, že odpad v Radešíně pochází z Německa. A to je zřejmě největší problém. "Nejdříve se musí prokázat, že je odpad z Německa. S partnerskou stranou se o tom vedou dost komplikovaná jednání," uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Pokud se nepodaří prokázat, že odpad je od německých sousedů, jako v případě poslední podezřelé skládky na severu Čech, nepořádek podle ministerstva zůstává na místě. Celkem v ČR zůstane patnáct tisíc tun odpadu, u něhož se nepodařilo jednoznačně prokázat, že jej firmy dovezly z německé strany.

"Každopádně v Radešíně nebyl uložen v souladu se zákonem. Firma Slansped neměla navíc oprávnění ho přijmout, proto jsme jí uložili pokutu dvě stě padesát tisíc korun," uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství ústecké pobočky České inspekce životního prostředí Jiří Turek.

S vymáháním pokut bývají ale problémy. "Vymáhání je objektivně řečeno problém, protože řada ze subjektů je v konkursu a bude problematické, aby celní správa, která pokuty vymáhá, je veškeré vymohla," uvedl ředitel inspekce Hynek Beneš.

Za nelegální dovoz odpadu z Německa do ČR byly v posledních dvou letech celkem uděleny pokuty ve výši 30 milionů korun. Česká inspekce životního prostředí zahájila správní řízení s 23 dovozci, právní moci nabyla rozhodnutí o pokutách za 25 milionů korun.

"Do České republiky bylo v druhé polovině roku 2005 a na začátku roku 2006 dovezeno přibližně 30.000 tun odpadu," uvedl Beneš. První případy nedovolené přepravy odpadů přes hranice řešila Česká inspekce životního prostředí koncem roku 2005. Němci začali vyhozené věci vyvážet za hranice kvůli zpřísnění tamního zákona o ukládání odpadů.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů