Pátek, 29. března 2024

V Chomutově koupí do škol 325 kontejnerů na tříděný odpad

V Chomutově koupí do škol 325 kontejnerů na tříděný odpad

Chomutov - Severočeský Chomutov se spolu s partnerským saským městem Annaberg-Buchholz zapojil do projektu Evropské unie Odpadové hospodářství v příhraničí. Město začalo přesvědčovat obyvatele o nutnosti třídění odpadu i jeho výhodách. Investuje i do nákupu 325 kontejnerů na separovaný odpad, které budou rozmístěny ve třídách základních škol. Novináře o tom dnes informovala chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Pořízení nádob na tříděný odpad si vyžádá na milion korun, dalších 400 000 korun radnice vydala na propagační a informační materiály a uspořádání besed o nutnosti třídění odpadů ve školách i pro dospělé.

"Milion jsme získali z dotačního programu EU, zbytek jsme vyčlenili z rozpočtu. Součástí projektu propagace třídění odpadu je i soutěž. Vyplněný leták zájemci mohou odevzdat do 22. dubna u pokladen Podkrušnohorského zooparku. Slosování o věcné ceny se uskuteční ve stejný den v rámci oslav Dne země," uvedla Řápková.

Obyvatelé Chomutova mají nyní k dispozici 651 nádob na tříděný odpad, z toho 136 kontejnerů u základních a mateřských škol. "Řada lidí už se odpad třídit naučila, chceme přesvědčovat hlavně mladé. Vysvětlit jim, že separace odpadů je moderním způsobem života a projeví se i ve snížení nákladů na svoz odpadů," doplnila primátorka.

Spolupráce s příhraničním Annabergem a kampaň propagující třídění odpadu může podle ní přesvědčit tamní obyvatele o tom, že Chomutovanům záleží na ochraně životního prostředí.

V Chomutově zaplatí letos obyvatelé za svoz a likvidaci komunálního odpadu 412 korun, o 12 korun méně než loni. Důvodem jsou právě nižší náklady na svoz netříděného komunálního odpadu vzhledem k růstu objemu tříděného odpadu. Město ho totiž prodává. V loňském roce tak získalo 1,3 milionu korun, které investuje zpět do systému odpadového hospodářství. "Vzorným tříděním odpadu tedy lidé opravdu ušetří," dodala Řápková.

Přesvědčit obyvatele, aby více třídili odpad, chce i vedení nedalekého Litvínova na Mostecku. Nádoby na separovaný odpad se už v březnu objeví ve všech budovách městského úřadu a poté ve školách. Ve městě postupně přibudou i kontejnerová stání.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů