Pátek, 29. března 2024

Průzkum: Turisté v Českém ráji škodí přírodě

Průzkum: Turisté v Českém ráji škodí přírodě
TURNOV - Turisté podle průzkumu ministerstva životního prostředí škodí v Chráněné krajinné oblasti Českého ráje přírodě. Chodí často mimo vyznačené cesty a šlapou po vzácné vegetaci. Škody páchají nejen pěší, ale také cyklisté, rybáři a horolezci, vyplynulo z průzkumu, jehož autoři tři roky v oblasti sledovali změny vyvolané cestovním ruchem. Ještě větší škody mají podle expertů na svědomí turisté v Krkonoších nebo Českém Švýcarsku.

Správci CHKO by podle průzkumu měli na turisty více dohlížet. Vedoucí CHKO Český ráj Lenka Šoltysová ale řekla, že uskutečnit půjde jen část doporučení. Hlavním problémem je podle ní nedostatek peněz.

Výzkum zjistil, že cyklisté se pohybují mimo vyznačené trasy, rybáři vysekávají vegetaci na březích rybníků. Přispívají tak k erozi cest a znečištění vodní toků. Největší devastace je patrná v okolí Klokočských a Příhrazských skal.

Odborníci proto doporučili zvýšit počet strážců a omezit lezení po skalách i počet nástupních míst pro horolezce. Některé vyhlídky jsou ale přístupné z více stran.

Šoltysová uvedla, že správa z finančních důvodů nebude počty strážců v přírodě zvyšovat. "Získali jsme pro ně ale výraznější oblečení, aby byli více vidět," dodala. Podle ní chybí peníze na opravy cest a lidé by potřebovali také velká záchytná parkoviště. Jejich výstavbu ale nikdo neplánuje, přestože jen 12 procent turistů přijíždí do Českého ráje hromadnou dopravou. Správa zato uvažuje o uzavření některých cest a úseků, aby si ekosystémy od náporu turistů odpočinuly a měly šanci se vzpamatovat.

Průzkum, který stál asi tři miliony korun, sledoval cesty a zájmy turistů a cyklistů. Celoročně se zaměřoval na pět nejnavštěvovanějších míst a v létě ještě na dvě další stanoviště. "Nejvíce lidí míří na Hrubou Skálu, Pantheon a hrad Kost," řekl Ondřej Habr ze společnosti Kolpron, která průzkum provedla. Prachov podle něj navštíví v sezoně denně až 460 lidí. Většina turistů vyráží na pěti- až sedmikilometrové výšlapy. Do Českého ráje je láká hezká příroda, hledají v ní odpočinek, většina turistů je domácích. V sezoně je v Českém ráji jen devět procent cizinců a mimo ni čtrnáct.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů