Čtvrtek, 28. března 2024

Koncerny zahájily boj proti změnám klimatu

Koncerny zahájily boj proti změnám klimatu
V mimořádné akci se téměř stovka koncernů, úřadů a organizací na celém světě rozhodla bojovat proti oteplování země. V prohlášení, které včera večer v New Yorku tato iniciativa předložila, vyžadují "společné a okamžité činy", které pomohou drasticky snížit emise CO2. Mezi signatáře "Global Roundtable on Climate Change" (kulatého stolu o změně klimatu), který koordinuje Columbia University, přitom patří velké světové koncerny jako například General Electric, Alcoa, Citigroup, Air France, BASF či Allianz.
Jejich cílem je, aby emise CO2 výrazně podražily, a naopak by se odměňovalo to, když někdo emise bude snižovat. Mezinárodní společenství států by tak podle nich mělo vytvořit jakýsi globální výměnný systém povolenek na emise, jako je tomu v Evropě. I samotné firmy, které iniciativu podepsaly, se přitom v prohlášení zavázaly své emise redukovat, i když konkrétní míru neurčily.
Podle ekonoma Jeffrey D. Sachse z Columbia University je rozhodující, že se na ochraně klimatu dohodly důležité firmy a instituce z klíčových průmyslových národů.
Se svou iniciativou přitom reagují na veřejný tlak, který pramení ze strachu před novými přírodními katastrofami.
"Toto téma se i díky nejnovějším studiím o klimatu stalo velmi diskutovaným," míní jeden z manažerů.
Před několika týdny alarmující zprávu vydala například organizace OSN, rozruch vzbudila také studie někdejšího hlavního ekonoma Světové banky Nicholase Sterna, který upozornil na ekonomické dopady oteplování země.
Tlak na ekologičtější smýšlení firem ale vyvíjejí také investoři. V německy mluvící oblasti tak podle studie švýcarského institutu Sarasin se objem investic do společností, které vynikají svým sociálním a ekologickým angažmá, od roku 2002 více než zdvojnásobil na zhruba 12 miliard eur. Zájem o takové investice mají především nadace, pojišťovny a penzijní fondy.
V Evropě navíc na průmyslová odvětví, která mají velkou spotřebu energie, roste také tlak ze strany politiky. Distributoři energie se musí připravit na omezení emisí a automobily, jako jsou Porsche, Mercedes či BMW se zřejmě budou muset vyrovnat s novým omezením emisí aut.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů