Úterý, 16. dubna 2024

Na severu země vyrůstá "nový" prales

Na severu země vyrůstá "nový" prales

Na Chrudimsku, v místě zvaném Kaňkovy hory, bude za sto let prales, slibuje František Bárta, vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory, do níž Kaňkovy hory patří. Znamenalo by to, že se z tohoto zalesněného hřbetu v okolí hradu Lichnice už brzo stane zóna, kam zjednodušeně řečeno nebudou smět dřevaři ani houbaři.

Půjde-li všechno dobře a složitý vývoj nic nenaruší, naleznou další generace turistů v tomto prostředí stejný klid a romantiku jako dnešní výletníci v Boubíně, Smrčině, Přimdě a na dalších třech desítkách míst v republice.

"V bezzásahové zóně se porost na rozdíl od hospodářských lesů vyvíjí přirozeným způsobem," vysvětluje jeden z největších odborníků na českou přírodu, geolog Vojen Ložek. "Pokud přijde kalamita a pokácí nějaké stromy, nebo pokud stromy spadnou samy od sebe, nechají se prostě ležet."

Takové zóny se zřizují na všech velkoplošných chráněných územích a jednou z nich může vzniknout prales. "Prales je les ponechaný napospas přírodním vlivům, přičemž v různých oblastech se chová a vypadá úplně jinak."

Bukový prales v Kaňkových horách by například nemohl zničit kůrovec, který před několika lety výrazně poškodil smrkové pralesy na Šumavě. "Jediné, co by tu mohlo řádit, je tornádo," říká Ložek. "U nás jsou ale tornáda poměrně malá a vždycky prokácí jen menší průsek, nikdy celou plochu."

Zástupce ředitele hradecké pobočky Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Miroslav Válek zřízení nového pralesa vítá, upozorňuje však, že je třeba uvažovat i ekonomicky.

"V naší republice je čtvrtina lesů v chráněném režimu. Myslím, že v současnosti máme takových území dost a vznikají-li nové, mělo by se to dobře posoudit. Ten komerční tlak je totiž ohromný."

Vedoucí správy CHKO Železné hory ale tvrdí, že ekonomický přínos Kaňkových hor je nulový. "Vesměs jde o svahové, těžko přístupné lesy, kde se nedá těžit." Aby na Chrudimsku vznikl druhý Boubín, nesmí být krajina narušována zásahy zvenčí. "Samozřejmě, že jsme tu už chytili řadu místních chatařů," říká ředitel CHKO Železné hory. "Chodí sem na houby a my jim nechceme dávat pokuty, i když na to máme právo. Spíš se jim snažíme vysvětlit, že zde žije desetkrát víc živočišných druhů než v běžném lese."

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů