Pátek, 19. dubna 2024

EUROsloupek Radka Honzáka

EUROsloupek Radka Honzáka
Při jarních summitech Evropské unie, tradičně věnovaných ekonomice, vlálo nad Bruselem od začátku desetiletí heslo "Lisabonská agenda". Strategie, na níž se evropští vůdci dohodli roku 2000, měla do deseti let udělat z unie tu nejkonkurenceschopnější ekonomiku na světě. Ale přestože se Evropská komise oháněla strategií hospodářského růstu při každé příležitosti, jen málokterý členský stát EU se skutečně odhodlal ke klíčovým reformám.

Před dvěma lety už bylo jasné, že hlavního cíle Lisabonu unie nedosáhne, a tak celou strategii pořádně odlehčila. Loni se o Lisabonské agendě na summitu sice ještě mluvilo, ale hlavním tématem byla energetika. A letos už je jasné, že Brusel našel nové zaklínadlo - globální oteplování. Právě boj proti klimatickým změnám, snižování emisí a využívání obnovitelných zdrojů bude za dva týdny hlavním tématem summitu.

Na globální oteplování nyní Evropané - aspoň na Západě - slyší. Na reformy Lisabonské agendy už ne. Zvlášť proto, že by se mnoha z nich dotkly citlivěji, než jsou ochotni připustit.

Ještě před rokem mluvili o globálním oteplování vědci a aktivisté, politikům toto slovní slovní spojení nešlo moc přes ústa. Nyní o něm ale mluví politici tak jednoznačně, že to aktivistům vyráží dech. Předseda Evropské komise José Barroso přichází s jednou iniciativou na záchranu klimatu za druhou. A řada politiků v čele s kancléřkou Merkelovou či premiérem Blairem udělali z globálního oteplování hlavní téma své politické agendy.

Už za dva týdny na summitu se ale ukáže, zda se členské země odhodlají k rázným krokům, anebo jestli, jako v případě Lisabonu, zůstane jen u slov.

AUTOR: Radek Honzák
Autor je stálým zpravodajem HN v Bruselu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů