Pátek, 29. března 2024

Olomouc ušetřila díky zpětnému odběru elektroodpadu statisíce Kč

Olomouc ušetřila díky zpětnému odběru elektroodpadu statisíce Kč

Olomouc - Olomoucká radnice ušetřila loni díky zpětnému odběru elektroodpadů téměř 900 000 korun. Smlouvy se společnostmi Asekol, Elektrowin a Ekolamp, které se zabývají zpětným odběrem, město uzavřelo loni v květnu. Ušetřené peníze radnice bude investovat zpět do oblasti odpadového hospodářství, řekl dnes ČTK náměstek primátora Svatopluk Ščudlík.

Olomoučané nashromáždili od května do konce loňského roku ve dvou místních sběrových dvorech více než 190 tun elektrozařízení, z toho 3470 ledniček, 8612 televizorů a monitorů, 3180 zářivek a 50 tun ostatních elektrospotřebičů.

Radnice před uzavřením smlouvy se společnostmi, které se zabývají zpětným odběrem elektroodpadů, platila za likvidaci například televizoru 100 korun, za lednici 350 korun a za zářivku osm korun.

"Úspora nákladů Olomouce za provoz sběrných dvorů v souvislosti se zapojením do systému zpětného odběru byla vyčíslena na 871 000 korun," upřesnila vedoucí oddělení odpadového hospodářství magistrátu Jana Matzenauerová.

Náměstek primátora doplnil, že pokud se radnici podaří v některém segmentu služeb ušetřit, snaží se peníze investovat zpět do této oblasti. "Získané peníze můžeme použít například na rozšíření sběru bioodpadu do dalších městských částí," řekl Ščudlík.

Společnosti Asekol, Elektrowin a Ekolamp loni v ČR dohromady vybraly kolem 1,9 kilogramu elektroodpadu na osobu. Česko se zavázalo EU, že do roku 2008 vybere minimálně čtyři kilogramy elektroodpadu na osobu a rok, tedy zhruba 40 000 tun. Pokud to nesplní, dostala by od EU pokutu.

Češi ještě nejsou zvyklí odevzdávat veškerý elektroodpad do sběrných dvorů. Podle průzkumu agentury Markent končí v popelnicích například 72 procent kompaktních zářivek, 49 procent lineárních zářivek a téměř polovina fénů a kulem.

Vladimír Onderka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů